Minister vil redde viden om spædbørn og blinde

Foto: TV ØST

Socialministeren er på vej med en redningspakke, som kan redde Synscenter Refsnæs og Epilepsihospitalet i Dianalund.

Epilepsipatienter, blinde, døve, hjerneskadede, unge anbragt uden for hjemmet og spædbørn skadet af mors alkoholmisbrug. De er på listen over grupper, der i de seneste år har følt sig truet af en bølge af lukninger af specialinstitutioner. Senest har alarmklokkerne lydt over Epilepsihospitalet i Dianalund, Synscentret i Refsnæs og Observations- og Behandlingshjemmet Skodsborg.

Men nu vil socialminister Karen Hækkerup (S) have kortlagt det, som mange bekymret kalder 'afspecialisering' - og sætte en stopper for, at vigtig behandlerviden om sårbare grupper forsvinder. Det skriver Politiken mandag.

I fredags indgik hun en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) om, at det skal være slut med skjult udtynding af specialviden. I fremtiden skal der altid laves en faglig vurdering af konsekvenserne, når et specialtilbud er lukningstruet.

»Og så skal kommunerne sikre, at den konkrete viden vil være til stede andre steder. Viden sidder jo ikke i mursten, men i mennesker. Vi skal bare undgå at stå med håret i postkassen, når skaden er sket«, siger hun til Politiken.

Redningspakken består også af en kortlægning af de eksisterende vidensmiljøer, der skal være afsluttet ved årets udgang.

Karen Hækkerup minder om, at hendes parti stemte imod kommunalreformen netop på grund af risiko for, at kommunerne for at spare ville hente deres borgere hjem fra specialinstitutioner.

Imens går psykolog Inger Thormann rundt i en stor bygning ved Strandvejen nord for København. Hun er ved at afvikle Observations- og Behandlingshjemmet Skodsborg.

Den landskendte døgninstitution for børn lukker i starten af næste måned, efter at Københavns Kommune har opsagt driftsoverenskomsten, fordi hovedstadskommunen har sine egne institutioner at trække på. I går havde Inger Thormann møde med en plejefamilie, der skal overtage et af Skodsborgs små børn.

»Det lyder, som om socialministeren nu tænker sig om, men for vores vedkommende er det for sent«, konstaterer hun i Politiken. Mange børn fra Skodsborg skal i plejefamilie, og det kan være fint for nogle.

»Men der er en restgruppe, som er meget sårbar - født alkoholskadede - og som ikke kan rummes i en plejefamilie«, siger hun til Politiken.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App