Minister siger nej til Region Sjælland

Region Sjælland får ikke lov til at lave akutte hjerteoperationer, de såkaldte ballonudvidelser. Det slog sundhedsminister Astrid Kragh (SF) fast i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I et samråd i Folketinget i dag, afviste sundhedsministeren kritiske spørgsmål fra blandt andre Venstre og Enhedslisten. Hun henviser til, at spørgsmålet om ballonudvidelser er en sag for fagfolk og ikke for politikere.

Stor uenighed
Midt i debatten står en tidligere hjertepatient. Morten Darré. Han er ikke blevet behandlet på Roskilde sygehus. Men han fik for halvanden måned siden lavet en akut ballonudvidelse.

- Jeg skulle tjekkes for noget helt andet på Næstved Sygehus. De tog et hjertediagram, men de så ikke blodproppen i hjertet. Jeg kom på Slagelse Sygehus, som opdagede det, og sendte mig akut til Rigshospitalet. Her opererede de mig indenfor den første halvanden time, siger Morten Darré.

Morten Darré skulle opereres to gange. Til den anden operation skulle der bruges en læge med speciale i hjertekirurgi

- Der skulle en ekspert til, fordi de gik ind i begge de store blodåre i lysken. Og den slags eksperter har man kun på Rigshospitalet eller på nogle af de andre store hjertehospitaler i Danmark.

Han har derfor svært ved at forstå den kamp, man kæmper på Roskilde Sygehus

- Man skal være der, hvor eksperterne er. Hvis ikke man har eksperterne i Roskilde, så skal man ikke til Roskilde. Det handler om liv og død, når det er hjertet, den er gal med, siger Morten Darré.

De manglende speciellæger er netop Sundhedsstyrelsens begrundelse for at nægte Roskilde Sygehus at lave de akutte ballonudvidelser.

Roskilde Sygehus svarer igen
I Roskilde er man helt uenig i Sundhedsstyrelsens vurdering

- Forskellen er, at de akutte patienter er meget mere syge. Men den massive dokumentation der forelægger for, at hjertekirurgisk tilstedeværelse ikke er nødvendig, viser samtidig, at vi har alle nødvendige kompetencer, siger overlæge Steen Carstensen fra Roskilde Sygehus.

Samtidig er lægen også bekymret for, at borgerne risikerer at mister livet, hvis de skal igennem den ekstra transporttid til Rigshospitalet

- Der dør mellem fem og ti patienter hvert år helt unødigt, fordi de kommer for sent til behandlingen, og det kan vi dokumentere, siger Steen Carstensen.


Nyhedsoverblik