Millionær kan ikke få et lån i sin friværdi

Realkredittens restriktive lånepolitik har nået hidtil usete højder. Det måtte en velhavende mand fra Stevns erfare, da han for nyligt fik afslag om et lån i villaen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

John Valeurs årsindkomst er på næsten 800.000 kroner, og han har en formue på fem millioner. Men da han søgte om et lån i friværdien i sit 300 kvadratmeter store hus på Stevns på Sydsjælland, fik han nej fra Realkredit Danmark, skriver Politiken mandag.

Begrundelsen fra realkreditinstituttet er, at den 68-årige lektor i nær fremtid går på pension. Og så hjælper det ingenting, at han har formue, lyder afslaget.

- De forklarede det med, at min indtægt vil falde, når jeg ryger ud af arbejdsmarkedet om nogle år. Det er jo korrekt, og jeg er da en ældre herre. Men jeg forstår ikke, at formuen slet ikke tæller med i deres vurdering, siger John Valeur til Politiken.

Lånet skulle have været brugt til at betale dyrere bankgæld af med og dermed mindske renteudgifter. Årsagen til, at John Valeur ikke blot betaler bankgælden med sin formue, er, at formuen er bundet i ejendomme og værdipapirer. Da han investerede sine penge, havde han aldrig forestillet sig, at det senere kunne blive et problem at få et lån.

John Valeur er langtfra den eneste, der i disse måneder bliver overrasket over et afslag på at låne. Det fortæller flere uafhængige rådgivere, som Politiken har talt med.

- Vi oplever helt klart, at banker og realkreditinstitutter er blevet markant hårdere i deres kreditvurderinger de seneste måneder, siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg til Politiken. Han rådgiver om privatøkonomi og har selv i denne måned for første gang oplevet, at en klient med millionformue fik afslag på et friværdilån.

- De kom med en så søgt forklaring, at der kun er to muligheder: Enten er det elendigt kredithåndværk - eller også har banken det så skidt, at den simpelthen ikke tør låne penge ud. Man kan frygte det sidste, siger Kim Valentin til Politiken.

Danske Boligadvokater frygter ifølge Politiken, at finanssektoren er ved at overreagere. Bankerne styrer mod en situation, hvor de afviser kunder, selv om de har solid økonomi, advarer advokat Jan Schøtt-Petersen, som er formand for boligadvokaterne:

- Vi oplever nu, at den personlige kreditvurdering er erstattet af rene automatsvar. Vi kan ikke lave tal på det, men vi har netop behandlet problemet på bestyrelsesplan, og det klare indtryk blandt medlemmerne er, at bankerne er så fokuseret på at opfylde solvenskriterier, at de afviser kunder, de normalt ville investere i, siger Jan Schøtt-Petersen til Politiken.

Realkredit Danmark har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag over for Politiken. I stedet har Politiken modtaget en generel kommentar på e-mail:

- Udgangspunktet er, at man skal kunne tilbagebetale den gæld, man optager. Ligesom enhver anden kredit beror et lån i friværdi derudover på en konkret vurdering af kundens samlede økonomi og sikkerhedsstillelse, skriver underdirektør Michael Hermansen, Realkredit Danmark.

 


Nyhedsoverblik