Miljøsyndere slipper billigere ved Højesteret

Foto: TV ØST

Højesteret har halveret det erstatningsbeløb, fætrene Henrik og Claus Prom skal betale Miljøstyrelsen for oprydning efter deres kemikaliefabrik i Sydsjælland.

 

Fætrene Henrik og Claus Prom slipper med at betale 534.000 kroner i erstatning til Miljøstyrelsen for oprydning efter lukningen af deres kemikaliefabrik i Viemose på Sydsjælland i 1997.

Det bestemte Højesteret torsdag, da der efter 12 års slagsmål faldt endelig dom i den del af sagen, som drejer sig om erstatning. Miljøstyrelsen havde krævet knap 6,8 millioner kroner.

De to fætre overtog den berygtede fabrik efter deres fædre. I 2009 blev de i Østre Landsret dømt til at betale 1.325.000 kroner til Miljøstyrelsen for oprydningen. Fætrene ankede til Højesteret, som altså mener, at Henrik og Claus Prom skal slippe med under det halve. Det skyldes, at fætrene faktisk har fjernet en del af affaldet fra fædrenes tid.

Sagen drejer sig om det giftige affald, der siden 1960'erne hobede sig op på fabriksgrunden. Fabrikken gik først under navnet Proms Kemiske Fabrik A/S, men efter fætrenes overtagelse fortsatte den som anpartsselskab.

I 1997 blev fabrikken tvangslukket. Tilbage lå 4000 ton giftigt affald. Det udløste en straffesag, hvor Henrik Prom blev idømt en bøde på 300.000 kroner og 40 dages betinget hæfte.

Fætter Claus skiftede efternavn til Andersen, flyttede til Storbritannien og undgik en straffesag.

Fætrene er kun blevet gjort ansvarlige for fabrikkens miljøsvineri fra 1994, efter at virksomheden overgik til at være anpartsselskab. Og det er en rigtig dom, mener Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet.

- Dommen siger, at man kun kan blive ansvarlig for det, man selv gør, og ikke for det, andre har gjort. Dommen går slet ikke ind i spørgsmålet om, at fætrene var i familie med de tidligere ejere, siger Peter Pagh.

Med afgørelsen fra Højesteret er regnestykket for Miljøstyrelsens vedkommende tæt på at ende i et rundt nul.

Højesteret har nemlig bestemt, at Miljøstyrelsen skal dække Prom-fætrenes omkostninger på 225.000 kroner ved at føre sagen for Højesteret.

Samme beløb blev Miljøstyrelsen dømt til at betale, da sagen blev behandlet i Østre Landsret. Dermed løber de samlede sagsomkostninger for styrelsen op i 450.000 kroner.

Alligevel giver vicedirektør Michel Schilling udtryk for behersket glæde.

- Vi glæder os over, at dommen fastslår, at Henrik og Claus Prom er ansvarlige i denne sag. Vi havde selvfølgelig gerne set, at Højesteret havde dømt dem til at betale de knap syv millioner kroner, vi havde krævet. Men fætrene får jo, populært sagt, rabat for det gamle affald, de har bortskaffet, og det tager vi til efterretning, siger Michel Schilling.

Han tilføjer, at den langstrakte Proms-sag er så speciel, at noget lignende nok aldrig vil kunne forekomme igen.

02:04 Luk video

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App