Miljøskandale spøger stadig

15 år efter forureningsskandalen på Prom Kemi på Sydsjælland bliver det nu afgjort, hvem der skal betale for oprydningen. Højesteret er ved at sætte punktum i den gamle sag - en sag som stadig sætter sit præg på landsbyen Viemose ved Vordingborg, hvor fabrikken lå

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag er der ikke meget liv at spore inde bag gitterporten til det, der engang var Prom Kemi. For 15 år siden var der ellers masser af aktivitet - dengang skulle der ryddes op efter de 4000 tons kemikalieaffald, som Prom-ejerne havde efterladt på grunden.

En forureningssag som en af naboerne til fabrikken stadig mærker:
- Især om sommeren, når vinden kommer over fra fabrikken, så kan jeg lugte det. Det lugter lidt ligesom stearin, fortæller Connie Sørensen, som har boet i Viemose i 20 år.

Engang dyrkede familien Sørensen grøntsager i haven, men nu er det efterhånden lang tid siden, der har været liv i urtehaven.
- Det har jo ikke været sjovt. Vi stoppede med at dyrke grøntsager, fordi vi var bange for, at giftstofferne var kommet ned i jorden.

Viemose huser flere tidligere Prom-ansatte - mange af dem mener forureningssagen er en storm i et glas vand, og de har aldrig haft problemer med at spise hjemmedyrket frugt og grøntsager fra urtehaven.

Problemet ligger i virkeligheden også længere nede i jorden. Prøver har vist forurening af de øverste grundvandsreserver. De dybeste grundvandsreserver, hvor man udvinder drikkevand, er ikke ramt.

-  Det er jo miljøfremmede stoffer, som både er giftige og kræftfremkaldende og har mange konsekvenser. De ligger meget godt, hvor de ligger nu, men i løbet af 100 år vil de løbe ud i havet, siger biolog, Erik Rasmussen, som er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening i Vordingborg.

Står det til Danmarks Naturfredningsforening bør myndighederne få styr på jordforureningen:
- Når man kan se, der er en forurening her, som vil flytte sig, så må man også sikre sig, at den bliver, hvor den er, siger Erik Rasmussen.

Højesteret afgør snart om de to fætre, som ejede Prom Kemi, bør betale en større del af den foreløbige oprydning, som har kostet 20 millioner kroner.

Uanset, hvor regningen ender, håber Connie Sørensen at der kommer liv på den gamle kemifabrik igen:
- Bygningerne er selvfølgelig gode nok, så det ville være synd at rive dem ned. Det ville være godt, hvis det kunne blive til nogle arbejdspladser i stedet for. Det har vi virkelig brug for hernede, konstaterer hun.


Nyhedsoverblik