Mern-sag slutter snart

Foto: TV ØST

Sagen om påstået vold, vanrøgt og frihedsberøvelse mod ni plejebørn lakker mod enden. Tirsdag er der procedure i Mern-sagen.

Tirsdag går den langstrakte sag mod et plejeforældrepar fra Mern ind i sin afsluttende fase, når forsvaret og anklageren procederer.

Den 60-årige mand og hans 54-årige hustru er tiltalt for at have udøvet vold, vanrøgt og frihedsberøvelse mod i alt ni plejebørn fra 1990 til 2010.

Anklager Michael Boolsen melder sparsomt ud inden tirsdagens procedure:

- Det er klart, at vi går efter domfældelse. Jeg har hele tiden sagt, at jeg mener, vi har de beviser, der skal til. Ellers havde vi ikke rejst sagen. Men så kan jeg ikke sige mere, siger han.

Plejeforældrenes forsvarere kræver de tiltalte frifundet, men mener, at pressens interesse for sagen har været et problem for de tiltalte.

- Jeg er ked af, at sagen nærmest har været grundigere behandlet i pressen end i retten. Det har gjort, at nogle af vidnerne er blevet påvirket inden deres vidneudsagn, siger Hanne Mogensen Ziebe, plejefarens forsvarsadvokat.

Ved Retten i Nykøbing Falster har plejebørnene siden januar malet et dystert billede af hverdagen på den sydsjællandske gård.

En i dag 23-årig kvinde forklarede i retten, hvordan hun og hendes bror tilbragte det meste af deres tid i Mern spærret inde på husets førstesal - nogle gange i op til tre dage uden mad.

Den tidligere plejesøn JS, der fik sagen til at rulle, da han stak af fra hjemmet i 2009, fortalte om en plejefar med et voldsomt temperament:

- Engang skulle B og jeg samle sten i en trillebør ude i gården, og så kom han (plejefaren, red.) og spurgte, hvor hans pung var. Det vidste vi ikke, og så tog han en tyk, sort ledning og piskede os på ballerne.

Plejebørnenes byger af anklager står i skærende kontrast til plejefaren og hans hustrus forklaringer.

- Vi har opdraget dem, som normale mennesker opdrager deres børn. Mor og far er der til at forklare ting og skælde ud, når der skal skældes ud, lød det fra plejefaren, da han sad i vidneskranken.

Vordingborg Kommune har som en direkte konsekvens af sagen skærpet tilsynene med kommunens plejefamilier. Det sker på trods af, at kommunen mener at have handlet korrekt i den konkrete sag.

Der ventes at falde dom i sagen 17. april.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App