Max bank giver op

Max Bank kaster håndklædet i ringen og sætter dermed punktum for 110 års lokalhistorie. Alle bankens privatkunder og bankens erhvervsengagementer under 5 mio. kr. er blevet solgt til Sparekassen Sjælland

Derfor gik det galt::

Ifølge Dagbladet Børsen, så var det en kraftig vækst, der knækkede Max Bank.

(Op til 2008): I årene op til Finanskrisen udvidede banken og lånte store beløb til ejendomsselskaber. På 17 år 12-dobledes aktiekursen.

(2008) I 2008 ramte krisen første gang. Årsregnskabet viste pludselig et underskud på over 172 millioner kroner.

(2010) Banken tabte de næste TO år yderligere 82 millioner kroner.
I september fusionerede den med Skælskør Bank og fik i oktober tilført 104 millioner kroner i ny kapital.

(2011:) I august i år nedskrev banken 79,2 millioner kroner på udlån og halvårsregnskabet viste et minus på 60,3 millioner kroner.Halvanden måned senere - altså denne weekend - kastede Max Bank håndklædet i ringen.

 

Selv om den syd- og  vestsjællandske Max Bank har kastet håndklædet i ringen, lider ingen almindelige bankkunder tab.

Sparekassen Sjælland har nemlig overtaget de sunde dele af banken og det betyder at godt 35.000 kunder - alle privatkunder og erhvervsengagementer under 5 mio. kr - bliver  kunder i Sparekassen Sjælland.

De resterende knap 150 erhvervskunder overføres til et datterselskab under det statslige skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet A/S. Det sker med henblik på at de pågældende kundeforhold enten bliver afviklede eller at de senere kan få en permanent bankforbindelse. Disse kunder er sikret, at de kan få udført de praktiske daglige bankforretninger som hidtil.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn konstaterer, at det er en kedelig situation, som Max Bank havnede i, da Finanstilsynets inspektion viste, at banken, primært som følge af dårlige ejendomsengagementer, ikke længere levede op til lovens solvenskrav primært

- Jeg glæder mig over, at den såkaldte Bankpakke IV, som et bredt politisk flertal i Folketinget står bag, har vist sin bæredygtighed. Løsningen indebærer, at ingen indskydere eller andre private simple kreditorer i Max Bank kommer til at lide tab.

 

 

09:30 Luk video

Foto: TV ØST

Mange ansatte følger med køber

Mens 125 Max Bank-ansatte får job hos Sparekassen Sjælland, får resten Finansiel Stabilitet som arbejdsgiver.

Hovedparten af medarbejderne i den nu ophørte Max Bank i Næstved kan glæde sig over, at de fortsætter hos Sparekassen Sjælland, som overtager banken.

- Sparekassen har indikeret, at de vil bruge 125 medarbejdere, men det er ikke besluttet endnu, hvem det præcist er, at de får brug for, siger administrerende direktør Henrik Lund.

Det glæder fællestillidsmand Kathy Olesen, som understreger, at mandagen har været en særdeles speciel dag for hele banken

- Fredag eftermiddag gik vi hjem og troede, at vi var ansat i Max Bank. Så får vi en masse beskeder i weekenden om, at sådan er det ikke mere, og så møder vi ind mandag morgen og har fået en ny arbejdsgiver.

- Vi er tilfredse, fordi 125 ansatte kan fortsætte, for det kunne være meget værre, siger hun til P4 Sjælland.

Direktør Henrik Lund  understreger, at det er alt for tidligt at tale om fyringer, da Finansiel Stabilitet som udgangspunkt overtager de resterende 80 ansatte.

Disse medarbejdere skal foreløbig arbejde med de 150 erhvervskunder, som køberbanken ikke vil røre ved.

Mandag aften mødtes medarbejderne i Næstved med deres nye arbejdsgivere:

 

01:31 Luk video

 

Foto: TV ØST

Mandag havde direktør Henrik Lund denne kommentar til krakket.

00:58 Luk video

.

Foto: TV ØST

Ny ejer vil lukke tre filialer

Sparekassen Sjælland, som har overtaget den krakkede Max Bank, vil lukke Max Banks filialer i Sorø, Slagelse og Næstved.

Sparekassen Sjælland vil drive ni af Max Banks filialer videre, men i Sorø, Slagelse og Næstved er der for meget overlap, fordi Sparekassen Sjælland selv har filialer i de tre byer. Det forklarer direktør Lars Petersson til Jyllands-Posten.

Beslutningen er medvirkende årsag til, at Sparekassen Sjælland kun ansætter 125 af Max Banks godt 200 medarbejdere. De ansatte, som ikke får job hos Sparekassen Sjælland, kan muligvis få job hos Finansiel Stabilitet.

Foto: TV ØST

Max Bank aktionærer mister alt

Max Bank har omkring 23.000 aktionærer, der står til at miste hele deres investering.

Merete Helbech Hansen har både børneopsparing, sin pension og sin egen opsparing i aktier i Max Bank.

- Det er jo simpelthen trygheden, der bliver revet væk under en, men det er selvfølgelig risikoen, når man køber aktier, siger Merete Helbech Hansen fra Skibinge.

Max Banks aktier er styrtdykket det seneste år. Men det fik ikke Merete Helbech Hansen til at overveje at sælge.

- Så håber man, at det vil vende. Og jeg havde alligevel tabt så mange penge, at jeg ligeså godt kunne vente og se. Faktisk troede jeg ikke, at den ville lukke, siger Merete Helbech Hansen.

03:28 Luk video

Foto: TV ØST

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App