Mærkelige valgregler rammer Lolland hårdt

Selv om man får flere personlige stemmer end sine med-kandidater, er man ikke sikker på en plads i folketinget. Det kender Vibeke Grave(S) fra Lolland-kredsen alt til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle troede Vibeke Grave skulle i folketinget. Men sådan skulle det ikke gå.

- Jeg blev valgt ind som nummer seks på grund af det personlige stemmetal og alle troede, det var sådan det blev. Men de kendte ikke stemmeloven, siger Vibeke Grave.

Faktisk fik Lolland ikke en eneste kandidat i folketinget i år til stor ærgrelse og forundring for Lollands borgere.

- Jeg synes, det er synd for hende. Og jeg synes, det er synd for Lolland, siger Jane Jensen fra Maribo.

Indviklet stemmelov

Stemmeloven er en gåde for de fleste, og den er heller ikke nem at forstå. En af de afgørende faktorer er de upersonlige stemmer - de såkaldte listestemmer.

Listestemmerne fordeles i de enkelte kredse efter antallet af personlige stemmer. Vibeke Grave fik 46 procent af de personlige stemmer i sin valgkreds, og fik derfor også 46 procent af de 3917 listestemmer i Lolland-kredsen, det vil sige 1821 stemmer oven i hatten. Men i den langt større Slagelse-kreds, hvor John Dyrby stiller op, var der næsten dobbelt så mange listestemmer - og altså langt flere listestemmer til John Dyrby.

Vibeke Grave fik altså en stor bid af en meget lille kage. Udemokratisk, mener hun selv.

- De personlige stemmer burde være afgørende for, hvem der kommer i folketinget. Hvis man som mig står med 46 procent af de personlige stemmer i en kreds, og det alligevel ikke er nok til at komme i folketinget, så har jeg svært ved at se, hvad der så skal til, siger Vibeke Grave.

Flere valgforskere medgiver, at det er sværere at stille op i en lille valgkredes. Dermed virker logivningen ikke efter hensigten.

- Der er nogle valgkredse, der er så små, at det er næsten umuligt at blive valgt til folketinget, hvis man ikke er kendt i resten af storkredsen, siger valgforsker ved Københavns Universitet, Karina Kosiara-Pedersen.

Vibeke Grave vil nu kæmpe for en mere retfærdig stemmelov. Men kampen for at komme I folketinget har hun opgivet.

 


Nyhedsoverblik