Mændene hersker på venstrefløjen

Foto: TV ØST

Der er langt færre kvinder end mænd på oppositionens kandidatlister i Sjællands Storkreds.

Politisk presser venstrefløjen på for at få flere kvinder ind på vigtige poster i samfundet. Men på oppositionens egne kandidatlister dominerer mændene.

Det viser en optælling for Sjællands Storkreds, som DR Sjælland har lavet.

Hos de partier, der hører til rød blok, er der opstillet 11 kvindelige folketingskandidater. I blå blok er tallet 22, altså dobbelt så mange.

- Det er overraskende, fordi vi på rød side har et stærk ligestillingsideal, og på nogle punkter vil man ligefrem regulere sig frem til, at der skal være flere kvinder, siger valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Enhedslisten, der generelt går ind for mere kønskvotering, er blandt bundskraberne i storkredsen. Kun to af de 12 kandidater er kvinder.

- Der er plads til forbedring. Det er noget, vi skal arbejde med, erkender  partiets egen spidskandidat, Christian Juhl.

En del af forklaringen på den mandlige dominans er, at partiet har overladt det til de enkelte afdelinger at vælge kandidater, tilføjer Christian Juhl.

I den modsatte ende af det politiske spektrum har Dansk Folkeparti meget bedre fat i kvinderne. Præcis halvdelen af partiets kandidater i storkredsen er af hunkøn.

Partiet har i det hele taget "kvindetække".

- Dansk Folkeparti kombinerer kritik af de fremmede med velfærdsperspektiver, og det med at tage hånd om de ældre osv. er et omsorgselement, som kvinder er meget optaget af, siger valgforsker Johannes Andersen til DR Sjælland.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App