Lolland viser Japan vejen til grøn energi

Energiselskabet LOKE er med i et konsortium, der skal hjælpe med at sikre bæredygtigheden i en by, der blev smadret af tsunamien i 2011.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Japan ser med nysgerrige øjne på bæredygtige løsninger fra Lolland, når tsunami-raseret by skal genopbygges og være selvforsynende, siger kommunens borgmester.

Et af de firmaer, der er med i det danske konsortium i Higashi-Matsushima, er Lolland Kommune Energi Holding, LOKE.

De arbejder med grønne energiløsninger og tilbyder deres viden og knowhow til japanske forskere, embedsmænd, journalister og private selskaber.

Japanske meningsdannere på besøg

- Fra den 18. til den 20. januar kommer der 29 japanske journalister på besøg. Det er noget af en begivenhed, toppen af poppen, de absolut mest berømte tv-værter og journalister fra hele Japan. Flere af de anlæg, man ønsker sig i Higashi-Matsushima, skal vises frem her, siger næstformand i LOKE, Leo Christensen.

- Derefter får vi besøg af seniorforskere fra det japanske miljøministerium, der også har specifikke opgaver omkring Higashi-Matsushima.

For ham er det interessant, at firmaets metoder til et bæredygtigt miljø vækker international interesse, anerkendelse og ønsket om samarbejde.

- Samarbejdet beror primært på videndeling. Vi kan lære lige af dem, og de kan lære af os. I en globaliseret verden må man enten være kendt eller glemt, siger næstformanden.

Besøg gav samarbejdsaftale

I juli 2012 underskrev borgmesteren i Lolland Kommune, Stig Vestergaard, således en aftale med byen om et samarbejde mellem LOKE og den japanske by.

- Jeg var der for at knytte forbindelser og lave samarbejdsaftaler med den danske ambassade, så vi kan få hjælp til at sælge lokale produkter. De er interesserede i energiløsninger og vil gerne vide, hvordan Lolland producerer alternativ energi.

Vestenskov fremhæves

Han fremhæver den lollandske brintlandsby Vestenskov, hvor man lagrer vindenergi, som kan forsyne husstande med el og varme.

- De synes det er spændende at man kan lagre strøm, man ikke bruger. Det koncept vil de gerne fremme, og det er vi selvfølgelig meget interesserede i, siger Vestergaard og tilføjer:

- Vi er interesseret i at skabe en renere verden, men også i at få japanske virksomheder til at investere i Lolland. Det er jo win-win, hvis de kan bruge vores knowhow, og det samtidig kan smitte af på virksomhedsetablering på Lolland - og vores lokale virksomheder kan sælge produkter til Japan.

/ritzau/


Nyhedsoverblik