Lolland: Udligning rækker ikke

Foto: TV ØST

Lolland Kommune får slet ikke kompenseret udgifter i udligningsreform mener SF's viceborgmester, Torben Hansen.

Lolland Kommune får et "hold-kæft-bolsje" af regeringen med 80 millioner kroner i udligningsreformen, som slet ikke rækker til større udgifter ved flere reformer.

Sådan siger SF's viceborgmester Torben Hansen.

- Signalet er rigtigt og positivt, men man lægger ikke op til en permanent ændring i udligningen. Pengene batter som en skrædder i helvede. Vores service vil ikke stige, men de afledte besparelser kommer lidt senere. Så det er et "hold-kæft-bolsje", siger han.

Lolland er en sammenlægning af syv mindre kommuner, som manglede godt 100 millioner kroner i den seneste udligningsreform. Derfor får kommunen 48 millioner kroner årligt i særtilskud ligesom Langeland og Bornholm Kommuner, påpeger han.

- Vi skal op i et leje på 100-125 millioner kroner, som verden så ud sidste år før førtidspensionsreformen, siger Torben Hansen.

Regeringen burde vente med udligningsreformen, indtil reformerne er trådt i kraft. Lolland kan miste 7,5 millioner kroner årligt, fordi dagpengeperioden bliver to år og kontanthjælp reformeres. Så kommer regningen for førtidspension og fleksjob, siger han.

Samtidig skal Lolland Kommune, som bruger hver tredje krone på overførselsudgifter, betale mere for ældres mad samt aktivere ledige inden to uger, siger Torben Hansen.

- Vi mangler arbejdspladser, siger han.

Regeringen burde ændre udligningen, som dels gælder de 24 kommuner i hovedstadsområdet, dels kommuner i resten af landet. En psykisk syg giver dobbelt så høj udligning i hovedstaden som på Sydsjælland, påpeger han.

- Signalet er godt, men ændrer ikke meget på kommunernes økonomi. Lolland Kommune har på fire år sparet over 300 millioner. Reformen vil ikke ændre meget hos fru Jensen, når hun åbner døren til Borgerservice i Lolland Kommune, mener han.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App