Lolland må punge ud for rent vand

Lolland Kommunes nye spildevandsplan, som skal reducere forurening i vandmiljøet, betyder en omfattende renovation af kommunens kloaker og rensningsanlæg. Og det kommer til at koste kommunens borgere dyrt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Henning Mortensen for ti år siden købte sit hus i Hellinge ved Søllested, var kloaken det sidste han bekymrede sig om. Men nu sætter den ham grå hår i hovedet. Han har fået påbud fra kommunen om at få installeret et nyt kloaksystem, der kan adskille regnvand og spildevand. Det kan koste ham op til 70.000 kroner.

- Som pensionist har man ikke lige 70.000 liggende, siger Henning Mortensen.

I alt 2.200 ejendomme i Lolland Kommune skal have renoveret kloaksystemet. Tilslutningen til det kommunale kloaksystem koster knapt 35.000 kroner, og derudover skal man betale for at få adskilt regnvand og spildevand. For nogle vil det alt i alt løbe op i 100.000 kroner.

Hos kommunen understreger formanden for klima- og miljøudvalget, Gert Mortensen (A), at det drejer sig om miljøkrav fra EU, som det er på høje tid at leve op til. Lolland Kommune er blandt de sidste i landet til at indføre en spildevandsplan, der lever op til EU's målsætninger.

 

 

Svært at låne penge

 

Kommunens forsyningsafdeling har lavet afdragsordning for tilslutningsbidraget til folk i pengenød. Derudover mener Gert Mortensen, at folk kan bruge deres friværdi til at optage lån i banken. Men de danske boligadvokater ser knapt så positivt på sagen.

- Det er meget usansynligt, at boligerne vil stige i værdi med den nye kloakforbedring, så derfor vil det være svært for de fleste at få lån af banker og pengeinstitutter, forklarer boligadvokat Henrik Høpner.

Spildevandsplanen er nu i offentlig høring året ud, før den bliver endeligt vedtaget. Du kan læse hele planen her.

 


Nyhedsoverblik