Lolland: Flyt regningen for førtidspension

Foto: TV ØST

Lolland Kommune er positiv over for De Radikales forslag om at flytte regningen for førtidspensionen.

Når førtidspensionister flytter fra en kommune til en anden, skal den nye kommune ikke stå med regningen for borgerens førtidspension.

Det mener borgmesteren i udkantskommunen Lolland, der er positiv over for De Radikales indspark til den kommende førtidspensionsreform.

- Jeg mener i bund og grund, at det er et godt forslag. Jeg vil håbe, man kan gøre, så færre unge kommer på førtidspension. Det her kan måske være med til, at man sætter mere ind med forebyggelse i kommunerne.

Det siger Stig Vestergaard, borgmester i Lolland Kommune.

De Radikale ønsker at ændre loven, så man fremover skal have sin førtidspension fra den kommune, som tildelte førtidspensionen i første omgang.

I dag skal den oprindelige kommune udbetale førtidspensionen i minimum fem år, men hvis borgerne så flytter, er det den nye kommune, der står med regningen.

Jyllands-Posten kunne torsdag fortælle, at blandt andet Lolland Kommune har dobbelt så mange førtidspensionister som landsgennemsnittet - og mindst hver femte er tilflytter.

Alligevel tvivler Stig Vestergaard på, at forslaget vil være en økonomisk gevinst for kommunen.

- Vi har ikke noget belæg for at sige, at der er flere på overførselsindkomst, der flytter til end fra, siger han og fortsætter:

- Hvis man virkelig skal hjælpe de kommuner, der har mange på overførselsindkomster, så må man lave en bedre udligning kommunerne imellem, så det sociale indeks tæller meget mere, end det gør i dag.

Det sociale indeks er en opgørelse over, hvor mange af kommunens borgere der har behov for social støtte. Ifølge Stig Vestergaard ligger Lollands 64 procent over landsgennemsnittet.

Socialdemokraterne og SF er begge umiddelbart positive over for De Radikales forslag, som vil blive drøftet under forhandlingerne om den nært forestående reform af førtidspensionen.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App