Lokal præst skyder kristen mindfulness ned

Det er navlepilleri og selvbefamling. Sådan lyder lokal præsts vurdering af ny trend i folkekirken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er fint nok at meditere over kristus.

Men en københavnsk offensiv med en kristen udgave af mindfulness - christfulness - er fjollet.

Sådan lyder meldingen fra Jesper Bacher, sognepræst i Vejleby, Tirsted, Skørringe og Hillested sogne på Lolland.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Det lyder selvfølgelig godt, hvis man med christfulness signalerer, at det er Kristus og ikke mig selv, der er i centrum. Men helt ærligt har jeg lidt svært ved at tage alt det navlepilleri og åndelige teknikker alvorligt. Det er efter min mening en omgang selvbefamling. Den virkelige frihed kommer ikke af, at jeg går længere ind i mig selv, men ved, at der er en, som er gået i mit sted, så jeg bliver aflastet for mig selv. Kirken er kun god til én ting, og det er at formidle kristendom, siger Jesper Bacher, sognepræst i Vejleby, Tirsted, Skørringe og Hillested sogne på Lolland, til avisen.

Buddhistisk meditationspraksis

Meditationsværktøjet "mindfulness" har i længere tid været kendt for at afhjælpe stress på mange af landets virksomheder - og nu har også flere præster taget værktøjet til sig. Dog i en kristen udgave, hvor Kristus og ikke "jeg'et" er i centrum, fortæller sognepræst ved Bethlehemskirken i København Ole Skjerbæk Madsen, der i december udgav hæftet "Christfulness".

- Jeg oplever en god interesse for mine kurser, både i kirkelige og nyåndelige miljøer. Vi har netop sat andet oplag af hæftet i produktion, hvilket er ret forrygende. Jeg vil tro, at man i stigende grad vil tage de her redskaber til sig i kirken, siger Ole Skjerbæk Madsen.

Han beskriver christfulness som en kristen trospraksis med vægt på meditation. Men som navnet antyder, har christfulness mange ting til fælles med den buddhistiske meditationspraksis "mindfulness", blandt andet brugen af åndedrættet og det at være til stede i nuet.

Breder sig til hele landet

Også stiftspræst for åndeligt søgende i Ribe Stift Jette Dahl har taget christfulness-begrebet til sig. Sammen med en mindfulness-instruktør har hun i to sæsoner udbudt seks "antistress-aftener" under navnet "Mindfulness og christfulness".

- Det at koble mindfulness med kristendommen giver os mulighed for at nå mennesker, der har en længsel efter en praktisk tilgang til troen. Jeg blander ikke de to ting sammen, men lader dem stå side om side. Vores kurser består dels af tre aftener om mindfulness, dels af tre om christfulness, og vi oplever rigtig stor interesse, fortæller Jette Dahl.


Nyhedsoverblik