Ledighed rammer unge hårdest i provinsen

Hvis alle unge på Lolland inden krisen havde stillet sig op på en række, skulle hver tredje af dem to år senere træde ud af rækken og ind i arbejdsløshedskøen i stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så mange under 30 år har mistet deres job under krisens første år. I Frederiksberg Kommune - der ligger i den stik modsatte ende af statistikken - er det kun hver ottende, der er blevet ledig.

Så skævt fordeler ungdomsarbejdsløsheden sig. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) offentliggør i dag. I den er det opgjort, hvor mange under 30 år der havde et job før krisen i 2008, men to år senere havde mistet det.

På landsplan er det næsten hver fjerde - svarende til 23 procent - men tallet dækker over så store forskelle som 36 procent i Lolland Kommune og 12 procent på Frederiksberg. I Københavns Kommune er 17 procent af de unge blevet ledige under krisen.

Den helt store forklaring på forskellen er uddannelsesniveauet, viser analysen. Kommuner med mange unge med en videregående uddannelse slipper lettere gennem krisen end dem med mange ufaglærte unge, og derfor understreger direktør i AE Lars Andersen vigtigheden af uddannelse.

- Der er en tendens til at tro, at arbejdsløshed rammer alt og alle - også folk med uddannelser. Men analysen viser tydeligt, at det ikke er ligegyldigt, om man får en uddannelse, og det er et vigtigt signal at sende til de unge, siger han til metroXpress.


Nyhedsoverblik