Lavteknologi fanger narkobilister

På bare tre år er det lykkedes politiet næsten at seksdoble fangsten af narkotika- og medicinpåvirkede bilister. Hemmeligheden bag succesen er et papkort og en lommelygte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med en ny lavteknologisk metode, og  lidt ændringer af loven, er det på bare tre år lykkedes politiet næsten at seksdoble fangsten af narkotika- og medicinpåvirkede bilister.

Det er et papkortet - et såkaldt pupillometer - og så en lommelygte, der er halvdelen af forklaringen på politiets succes med at fange bilister, der kører mens de er påvirkede af stærk medicin eller narkotika.

Gennem simple tests af pupillernes reaktioner kan politiet hurtigt fastslå om en bilist viser tegn på at være påvirket af narkotika eller medicin. Testen med pupillometeret følges op af en blodprøve, hvis politiet fatter mistanke.

I 2007 da pupillometertesten blev indført fangede politiet 9 narkotika- eller medicinpåvirkede bilister, og i 2009 var dette tal steget til 52, dvs. næsten en seksdobling. For 2010 fortsætter stigningen og per første juli er der allerede fanget 33 narkotika- eller medicinpåvirkede bilister. Fortsætter denne udvikling vil der ved udgangen af 2010 være fanget mere end 60 narkotika- eller medicinpåvirkede bilister.

Det er ikke bare på Sydsjælland og Lolland Falster, at politiet har haft succes med den nye metode for tallene går igen i resten af landet.

I 2007 kom, hvad man kan kalde nultelerance-loven. Den er anden halvdel af succeshistorien. Loven fastslår, at du ikke må kører bil med selv små spor af stærk medicin eller narkotika i blodet. Dermed skal politiet ikke i hver eneste sag dokumentere om den enkelte bilist er for påvirket til kører bil, men bare de mindste spor af medicin eller narkotika kan fører til en dom.

- Førhen krævede det meget komplicerede tests, der skulle udføres af en læge. Nu kan vi med det simple pupillometer tjekke om pupillernes størrelse er mistænkelig, og på baggrund af den efterfølgende blodprøve kan vi af- eller bekræftet mistanken, og dermed om der skal rejses tiltale, siger Erik Johansen, der er politiinspektør i Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.

Det koster en betinget frakendelse af kørekortet, og en bøde svarende til en halv månedsløn at blive stoppet med narko eller stærk medicin i blodet.

 

 


Nyhedsoverblik