Lang behandlingstid gav mildere dom

En 16-årig dreng er blevet dømt både for hærværk og for at kaste flasker efter brandfolk. Men sagen har været alt for længe undervejs, og derfor drengen slipper med en betinget straf. Sagen ærgrer i Slagelse, der stadig kæmper med at komme balladen til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag mødtes kommune, politi og boligforening for at drøfte den fremtidige indsats mod urolighederne i Nordbyen i Slagelse. Og mødet er blevet ekstra aktuelt, efter der i går faldt dom i en sag med tre unge drenge, som blev anholdt under uroligheder i september 2007. Altså for mere en halvandet år siden. Og netop den lange behandlingstid i retssytemet gjorde i følge dommeren at dommen blev mildere. Det mener Slagelses Borgmester Lis Tribler (Soc.dem.), er uheldigt.

- Der skulle have været nogle sanktioner umiddelbart efter de her episoder, som fandt sted for over halvandet år siden. Det er dybt beklageligt, at det har ligget så længe i retssystemet, siger Lis Tribler.

11. September 2007 satte en flok unge fra Nordbyen ild på containere og biler, og da brandvæsnet kom for at slukke brandene, kastede de unge sten og flasker efter brandfolkene.
Kun én af drengene dømt, og dommeren gjorde det klart, at på grund af hans unge alder og den lange behandlingstid, blev straffen gjort betinget.

Justitsminister Brian Mikkelsen (Kons.) mener, at det er problematisk, hvis en lang behandlingstid kan nedsætte straffen.

- Jeg synes, det er stødende for retsfølelsen, hvis man får en mildere dom,  fordi sagen trækker ud. De skal have den straf, de fortjener, siger Brian Mikkelsen

Byretterne har en pukkel på næsten 70.000 sager. Og i følge Dommer Ulla Tange Christensen, der dømte i sagen i går, skyldes det domstolsreformen.

- Jeg ved godt, at domstolsreformen har skabt en pukkel, og lige nu sidder vi og prøver at finde ud af, hvordan vi kan tilføre ekstra ressourcer, så vi kommer puklen til livs, fortæller Brian Mikkelsen.

I Slagelse lykkedes det at lægge en plan for den fremtidige indsats mod urolighederne.

- Det var et godt og konstruktivt møde, hvor vi fik lagt en skabelon for det fremtidige arbejde, slutter Jan Schmidt, Vicepolitiinspektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Hvis den 16-årige dreng ikke overtræder loven de næste to år, så slipper han for at komme i fængsel.


Nyhedsoverblik