Landmænd kæmper med langsomt internet

Landmænd må opgive at udvikle deres bedrifter, fordi de ikke kan få hurtigt internet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lars Jacobsen kender alt til problemer med en langsom internetforbindelse. Han er landmand lidt uden for Maglebrænde på Falster. Han har ti ansatte og producerer hvert år 30.000 slagtesvin.

- Internettet kører da, men det går langsomt, siger han.

Lars Jacobsen ville gerne bruge det mobile internet, så han kunne fjernstyre foderanlæggene i sine tre svinestalde fra sin iPad, uanset om han kører i sin traktor i marken eller arbejdet et andet sted på gården. Men det er umuligt, fordi der ikke er nogen dækning.

- Det er ærgerligt, for det ville spare mig tid. Det kunne også være med til at gøre dyrevelfærden endnu bedre, fordi jeg kunne opdage fejl i fodersystemet hurtigere, siger Lars Jacobsen.

Han har løst problemet midlertidigt ved at købe separate bredbåndsforbindelser til alle sine tre stalde. Det betyder dog, at han ikke kan bruge det fjernstyrede fodersystem medmindre han er i nærheden af sin stationære computer i stalden.

- Når man ser , hvor hurtigt internettet går i byerne, så føler man, at man er bombet tilbage til stenalderen, siger Lars Jacobsen.

Landmænd som Lars Jacobsen har problemer i hele landet. Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, som Michael Jensen, chef for Center for Netværksplanlægning, har lavet.

- Mere end 90 procent af danskerne adgang til 10 Mbit download, men kun cirka 40 procent af de danske landmænd har adgang til 10 Mbit, og det er et stort problem, siger Michael Jensen.

Hos Videncenter for Landbrug er IT-afdelingsleder Ivan Munk ikke i tvivl: Det kræver en hastighed på mindst 5Mbit at kunne drive et moderne landbrug, og de langsomme internethastigheder kan ramme landmændene hårdt.

- Det påvirker deres indtjening og konkurrenceevne, at der ikke er adgang til hurtigt internet, siger Ivan Munk.

Størrelsen på Lars Jacobsens landbrug gør, at bunkerne af administration høje, og fordi alt skal foregå digitalt, er langsomt internet en bremseklods. Han mener, at politikerne på Christiansborg i højere grad burde tage et ansvar for at forbedre internettet på landet.

- Det går ud over tid og effektivitet, men det betyder også, at man kan miste lysten til at udvikle sit landbrug, siger han.

 

 

 


Nyhedsoverblik