Landbyer i arbejdstøjet

De små samfund bliver tyndere befolket, men de er ikke døende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De små samfund bliver tyndere befolket, men de er ikke døende.

Tværtimod bliver der i disse år brugt betydelige ressourcer på, at landsbyer og landdistrikter fortsat kan være en god ramme for et moderne liv. Det konstaterer Flemming Just, professor og leder af Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter ved Syddansk Universitet, over for Kristeligt Dagblad.

Han har i en videnskabelig rapport kortlagt, hvordan det står til med landdistriktspolitikken i de nye kommuner, som blev skabt med kommunalreformen i 2007. Det viser sig, at to tredjedele af kommunerne er begyndt at arbejde aktivt med at udvikle landdistrikterne, selvom der ikke er nogen lov, der tvinger dem til det.

Også fonden Realdania vil hjælpe små danske samfund på fode. Under overskriften "Mulighedernes land" har Realdania frem til 2012 afsat 105 millioner kroner til et samarbejde med yderkommunerne Lolland, Thisted og Bornholm om 11 konkrete projekter, der skal fremtidssikre livet på landet. Projekterne handler blandt andet om at skabe bæredygtig energi, at gøre landskabet mere tilgængeligt for besøgende og at omskabe landsbyer, så trafikken ikke bare kører igennem.
- Udkantsområderne er i den situation, at de må erkende, at der sker en fortsat fraflytning. Men vi tror på, at det er muligt at sikre en positiv udvikling på trods ved at udvikle de styrker, stederne har, forklarer projektleder Karen Skou fra Realdania.


Nyhedsoverblik