Landbrugsbank får 300 millioner kroner

Som led i Bankpakke 5 får landbrugsfinansieringsinstituttet 300 millioner til at hjælpe kriseramte landmænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den statslige landbrugsbank, Landbrugets Finansieringsbank, som Finansrådet, Landbrug & Fødevarer, Nykredit, DLR Kredit og Finansiel Stabilitet A/S er blevet enige om at oprette, får tilført et kapitalgrundlag på 300 millioner kroner til at starte med.

Hensigten med landbrugsbanken er, at den skal låne penge ud til kriseramte landmænd, som ikke kan få lov til at låne penge hos deres egen bank. Med de 300 millioner kroner forventes banken at kunne udlåne op til to milliarder kroner.

- Det er glædens dag i dag, fordi vi giver en række dygtige landmænd, der er kommet i klemme, muligheden for at komme på fode igen, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) på et pressemøde.

Han understreger, at landbrugsbanken hverken skal være "et socialkontor" eller "en overskudsforretning", men at den skal hjælpe driftsdygtige landmænd med at opnå vækst.

Det bliver den tidligere Nordea-direktør Jørn Kristian Jensen, der bliver formand for bankens bestyrelse. Han understreger, at det kun er "de dygtige driftsledere" blandt landmændene, der kan få lån fra den nye bank.

Det bliver landbrugskonsulenter, der skal vurdere, om man er en dygtig driftsleder.

- Det bliver uafhængige konsulenter, der sammen med banken foretager en 360 graders vurdering af hele produktionsapparatet, siger Jørn Kristian Jensen.

Han vurderer, at cirka 90 af de 150 landmænd, der lige nu er i Finansiel Stabilitet, kan bruge den nye landbrugsbank.

- Og den skal ikke alene hjælpe de garvede landmænd, den skal også være med til at løsne op og lave et generationsskifte blandt landmænd, siger Jørn Kristian Jensen.

Om tidshorisonten siger vækst- og erhvervsminister Ole Sohn, at landbrugsbanken "ikke er etableret som et evighedsinstitut".

- Men om det drejer sig om et, tre eller fem år, det vil jeg ikke begynde at gætte på.

/ritzau/


Nyhedsoverblik