Lærere tilbyder kommunen ugeløn for at undgå besparelser

På Stevns er lærere og pædagoger gået sammen og tilbyder kommunen et lån på 700.000 kroner for at undgå besparelser på skole. Kommunen vil dog ikke tage imod den hjælpende hånd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er helt gal i den danske folkeskole. I hvert fald i Stevns Kommune, hvor lærerne på en skole sammen med pædagoger tilbyder en ugeløn til kommunen for at undgå store besparelser. Det erfarer Berlingske Tidende.

Den danske folkeskole skal i verdensklasse, har det lydt fra regeringen, men den hjælpende hånd kommer nu fra en temmelig uventet kant. 100 lærere, pædagoger og en vicevært tilbyder nu en ugeløn til Stevns Kommune for at undgå besparelser på deres lokale skole, Erikstrupskolen.

Besparelserne er nemlig så dramatiske og så langt fra verdensklasse, at ingen af lærerne eller pædagogerne vil være med mere, afslører FTFs magasin, Resonans: Fire lærere er blevet varslet fyret, elevernes timeantal reduceres samlet med 64 timer, specialundervisningen reduceres med 25 pct., og pengepuljen til undervisningsmidler skæres ned med 25 pct.

Ugelønnen fra de godt 100 er dog kun et lån - det skal betales tilbage næste år.

- Hvis kommunen tog imod vores tilbud, ville 60 procent af besparelserne ikke være nødvendige, da det så i alt ville være op mod 700.000 kroner, som kommunen så ville spare. Og kommunen har jo sagt, at det kun er i 2008, at der er et problem, og budgettet for 2009 ikke vil være så stramt, siger lærer og talsmand Per Heyn til Resonans. Det skriver Berlingske Tidende.

Oppositionen giver regeringen skylden  

Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn parkerer hele skylden hos regeringen. Den holder kommunerne i så stram snor, at der ikke er meget andet at gøre end at skære:

- Man er så langt ude, at man er nødt til at spæde til med sin egen løn for at få acceptable vilkår på sin arbejdsplads. Det er simpelthen ikke rimeligt. Det er et skråplan, og det fortæller noget om, at mange kommuner er så presset af finansminister Lars Løkkes (V) nidkære styring af kommunernes økonomi, at noget så basalt som vores uddannelse, skal skæres ned til et uacceptabelt niveau, siger Rasmus Prehn.

Han fortæller, at Socialdemokraterne i øjeblikket samler eksempler ind på kommuner, hvor man i øjeblikket stopper med at renovere de uhumske skoletoiletter. Det var ellers én af regeringens slagnumre i valgkampen, hvor den lovede 50 mia. kroner til renovering af skoler og nye sygehuse.

- Nu skulle dér være ordentlige toiletter, og det tager man netop nu af budgetterne. Man tør ikke bruge pengene, fordi man risikerer at blive straffet af regeringen for at bruge for mange penge. Og helt ærligt: Nu tager regeringen folkeskolen i kvælertag. Da jeg var barn, var det altid folkeskolen, som var først med at få stereoanlæg eller lysbilledapparat. I dag er det stik modsat. Folkeskolen er altid sidst, siger Prehn.

Kommunen takker nej

I Stevns Kommune har borgmester Poul Arne Nielsen (V) takket nej til tilbuddet fra de ansatte.

- Det er et sympatisk forslag, men det har ikke hold i virkeligheden. Enkeltpersoner kan og skal ikke gå ind og forsøge at redde en kommunes økonomi. Derfor har vi takket pænt nej til tilbuddet, siger borgmesteren, som dog er frustreret over, at regeringen ikke lader kommunen bruge lidt ekstra:

- Når der sker uforudsete ændringer i en kommune, fra man lægger budget og frem til budgetåret er slut, så er det ikke rimeligt at straffe kommunerne for, at de ikke kan få budgettet til at slå til. Det mener jeg, at finansministeren burde tage højde for. Vi er måske en af de første kommuner, der står i denne situation, men jeg tror, der vil blive flere fremover, siger Poul Arne Nielsen til Resonans.

Regering afviser kritik 

Venstres kommunalordfører Erling Bonnesen mener, at kæden er hoppet af for oppositionen, når den anklager finansministeren for at presse kommunerne.

- Regeringen har leveret varen, for i 2008 har vi danmarkshistoriens suverænt største kommune- og velfærdsbudgetter nogensinde. Derfor kan jeg sige fuldstændigt klart, at der ikke kan være tale om nedskæringer og besparelser, siger Erling Bonnesen, der mener, at Stevns Kommune derfor gør det rigtige, når de takker nej til en ugeløn fra lærerne.

- Det er ikke løsningen på kommunens budgethåndtering. Og jeg har fuld forståelse for, hvis kommunen allerede nu kan konstatere, at der er for meget fart på udgifterne - derfor vil jeg rose borgmesteren og kommunalbestyrelsen for, at de udviser rettidig omhu. Når man i forvejen har de største budgetter nogensinde, er det kun rimeligt, at man overholder dem, siger Erling Bonnesen. Det skriver Berlingske Tidende.


Nyhedsoverblik