Kvinder vil have flere borgmesterposter

Udsigten til at få flere kvindelige borgmestre efter kommunalvalget til november er meget ringe. I vores 12 kommuner er der kun én kvindelig spidskandidat. Lang vej til ligestilling i embedet, siger kvinder og forskere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Kvinderne har lang vej til ligestilling på borgmesterposterne. Blandt vores 12 kommuner er det kun Slagelses nuværende borgmester, Lis Tribler (Soc.dem.), der har mulighed for at sætte sig i en borgmesterstol efter kommunalvalget den 17. november.

- Jeg synes, at det er trist, at der ikke er flere kvinder, som vil tage udfordringen op. Det er et demokratisk problem, siger Lis Tribler.

Det viser en undersøgelse, Ritzau har lavet af de største partiers borgmesterkandidater i landets 98 kommuner. Her er der i lidt mere end hver femte opstillet en kvinde til posten for mindst ét af partierne, men det er langt fra sikkert, at det er nok til at få flere end de nuværende syv kvindelige borgmestre.

- Kvinderne står utroligt svagt, og selv hvis kvinderne får et jordskredsvalg, kan de end ikke snige sig op på 25 procent. Hvis man ønsker ligestilling på borgmesterposterne, så ser det meget sort ud, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus.

Traditionelt er det kun en tredjedel af de kvindelige spidskandidater, der får borgmesterposten, siger kommunalforsker Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet. Det vil i så fald efterlade antallet af borgmestre på status quo.

I alt er der 21 kvindelige spidskandidater. Men kun i Aabenraa og Thisted er begge de to store partiers borgmesteremne en kvinde, mens de kvindelige borgmestre i Gladsaxe, Rebild, Køge og Hillerød alle fire sidder på rimeligt sikre flertal. I mange af de øvrige kommuner er det næsten helt åbent, hvem der vinder valget, mens det i kommuner som Aalborg, København og Rudersdal næsten er usandsynligt, at der kommer en kvindelig borgmester.

I Kvinderådet kalder forkvinde Randi Iversen forskellen "et demokratisk problem".

- Når vi har 50 procent mænd og 50 procent kvinder, bør det også være lige fordelt på borgmesterposterne, fordi kvinder og mænd lever forskellige liv. Kvinderne bruger for eksempel mere offentlig transport, bruger sygehusene mere og tager sig oftere af familien, siger hun.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik