Kunstige negle er allergifremkaldende

Eksperter advarer mod brug af kunstige negle. Neglene indholder et stof, der er udnævnt til "Årets allergi-fremkalder 2012".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kunstige negle er blevet ekstremt populært de seneste ti år.

Men lægerne forventer at der vil komme flere allergitilfælde af den årsag.

Det skriver Avisen.dk.

Risiko for allergi og astma

I udlandet viser talrige undersøgelser sammenhæng mellem allergi og astma og det at arbejde med kunstige negle

"Det bliver solgt som lækkert og dejligt, men der er jo en risiko ved det. Især for dem, der arbejder med at lave neglene," siger Susan Hovmand Lysdal, kandidat i folkesundhedsvidenskab og phd. ved Videncenter for Frisører og Kosmetikere til Avisen.dk.

I en undersøgelse fra Portugal gav de stoffer, akrylater, negleteknikerne bruger til at lave kunstige negle, hudallergi hos 67 procent af negleteknikerne.

Susan Hovmand mener, der er brug for information om, hvad kunstige negle faktisk laves af.

Årets allergi-fremkalder

Den amerikanske sammenslutning af hudlæger med speciale i kontaktallergi har udnævnt akrylater til "Årets allergi-fremkalder 2012". Stoffet blev opfundet i 1930'erne, og har siden 1950'erne været kendt for at give allergi.

Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital havde sidste år nogle tilfælde af allergi på grund af kunstige negle.

"Men det kommer nok mere og mere, fordi de kunstige negle er blevet en trend," siger Tove Agner, professor og overlæge ved Dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital til Avisen.dk.

Arbejdet med akrylater giver også allergisk astma og høfeber på grund af dampene, når akrylaterne størkner. Acrylater var et meget stort problem indenfor tandlægefaget i 1980'erne. Det kostede en række tandlæger og tandteknikere en ufrivillig tidlig pension, på grund af allergi overfor acrylater, som man bruger til tandfyldninger.

Mangler udsugning i klinikker

Udsugning er også lovkrav for negleteknikere. Men mange har det ikke.

"Rigtig mange vælger at se stort på det. Udsugning koster, og de er ikke klar over, hvad det betyder. Selv store klinikker venter til Arbejdstilsynet måske kommer og giver dem et påbud, og så er de nødt til det," siger Charlotte Havsholm til Avisen.dk.

Hun er undervisningsansvarlig hos CND, der laver negleprodukter og uddanner 500 negleteknikere om året.

Tove Agner fortæller om en sag, hvor en negletekniker havde fået kontaktallergi på grund af de akrylater, hun arbejdede med. Dermed er det slut med at arbejde med kunstige negle.

"Allergien er livsvarig. Har du først fået allergi overfor akrylater, kan du ikke arbejde med stofferne, mere," siger Tove Agner.

Folk ved ikke nok om produkterne

I Sverige har man kendt til allergien blandt negleteknikere i årevis:

"Over 70 procent af de negleteknikere, der kommer til os, er blevet allergiske overfor deres eget arbejdsmateriale. Det er mere end andre faggrupper," siger Marlene Isaksson, der er assisterende professor ved Yrkes och miljödermatologiska avdelningen, Skånes Universitetssjukhus, Malmö.

"De ved ikke, hvad de arbejder med. Jeg har mødt en negletekniker, der sagde, at hun arbejdede med sukkermolekyler," siger hun til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik