Kun få kommuner vil bygge ved kysterne

Vordingborg er én af ganske få kommuner, som vil benytte sig af den nye lempelse i planloven, der giver mulighed for at bygge i kystnære områder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De danske kystkommuner står ikke ligefrem i kø for at udnytte en lempelse af planloven, som skal gøre det lettere at få lov til at bygge i nærheden af kysterne. En rundspørge foretaget af Politiken Research viser, at kun 4 af de 29 berørte kystkommuner har konkrete planer om at søge tilladelse til at bygge i den såkaldte kystnærhedszone, der begynder 300 meter fra kysten.

Det er Morsø, som vil udlægge et nyt boligområde. Varde, der vil give tilladelse til et feriecenter og hytter ved en fiskesø. Ringkøbing-Skjern, der vil se på attraktiv boligudbygning. Og Vordingborg, der vil skabe et center omkring den tidligere flinteproduktion på Møn med museum, restaurant, hotel, ferieboliger og eventuelt koloni.

En af de kommuner, der ikke vil bygge, er Samsø. Her siger teknisk direktør Jørgen Teller til Politiken: »Vi har ingen planer, og jeg venter heller ikke, at der kommer noget med i den nye kommuneplan, som skal vedtages til næste år. Vi har en følsom natur«.

De få konkrete planer overrasker ikke juraprofessor Helle Tegner Anker, Københavns Universitet. Hun mener, at ændringen af planloven er »overflødig«.

- Med de nye regler har man blot flyttet den afgørelse til en dialog mellem miljøministeren og kommunen i stedet for en dialog mellem kommunen og borgerne med staten på sidelinjen. Samtidig har man reelt afskåret klageadgangen til Natur- og Miljøklagenævnet, siger hun til Politiken.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) og andre havde ellers frygtet, at kysterne ville blive plastret til med byggeri. DN's præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, siger nu, at det er »glædeligt, at der kun er få kommuner, der lige nu har planer om at bygge ved kysten«.

- Men man må gøre sig klart, at det tager lidt tid, før en sådan kursændring slår igennem. Kommunerne skal netop nu i gang med den næste generation af kommuneplanstrategier, og det er dem, der bliver lakmusprøven på, hvordan man tænker derude, og på den politiske vilje til at beskytte naturen, siger hun til Politiken.

 

 

**** DETTE STOF ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF ANDRE ****

 

//Betingelser for aflevering til Ritzaus citattjeneste:

 

- Stof på Ritzaus citattjeneste er udsendt på ansvar af det citerede/afsendende medie.

 

- Stof til Ritzaus citattjeneste skal afleveres som færdigredigeret citathistorie (inkl. kildehenvisning) i en sådan form, at Ritzaus abonnenter frit og uredigeret kan anvende hele teksten med kildehenvisning.


Nyhedsoverblik