Krokodillejagt i Faxe Kalkbrud (Video)

Forstenede rester af det forhistoriske rovdyr dukket op i Faxe Kalkbrud. TV2 ØST har besøgt udgravningen. Se video her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Risikoen for at møde den 3,5 til 4,5 meter lange havkrokodille Thoracosaurus scanicus til at overse, for havkrokodillen uddøde for omkring 60 millioner år siden, skriver Politiken tirsdag. Men nu er der dukket forstenede rester af det fortidige rovdyr op i Faxe Kalkbrud.

TV2 ØST har besøgt udgravningen. Se video herunder:
[video:flv:090310_kroko.flv]

Da havkrokodillen var aktiv, levede den i de havområder, som dengang dækkede store dele af det, der senere skulle blive til Vesteuropa. Herunder ved det koralrev, som lå ved nutidens Faxe.

Tidligere er der fundet det bageste stykke af et kranium og et par forstenede Thoracosaurus-tænder i Faxe Kalkbrud i det 19. århundrede, men indtil for et par måneder siden havde man ikke fundet andre forstenede rester af Thoracosaurus i kalkbruddet. Det var derfor en stærkt glædelig overraskelse, da amatør-fossiljægeren Stig Juul Andersen i efteråret 2008 kontaktede Geologisk Museum og meddelte, at han havde fundet noget, som nok ville interessere eksperterne, skriver Politiken.

Dette 'noget' viste sig at være en seks cm lang forstenet halshvirvel fra en Thoracosaurus. Og netop denne hvirvel bliver det helt store trækplaster på en udstilling om det forhistoriske koralrev, som Geomuseum Faxe for tiden er ved at gøre færdig.

- Selv om det i dag kan være vanskeligt at forestille sig, så var koralrevet ved Faxe et dybhavsrev, fortæller Jesper Milan.

Han er fossilekspert, og foruden at være museumsinspektør ved Geomuseum Faxe er han forsker ved Københavns Universitet:

- Over revet var der 200-400 meter havvand, og Thoracosaurus har - akkurat som nulevende havkrokodiller - jagtet sit bytte i de øvre vandlag. Det har været et såkaldt tropisk rev, og vandet har været varmt - omtrent som i Middelhavet, vil jeg tro, siger Jesper Milan til Politiken.

På udstillingen, der åbner til juni, vil de besøgende få et fascinerende billede af selve revet samt de dyr, der levede på stedet - og Thoracosaurus vil i høj grad byde velkommen, lover Jesper Milan i Politiken:

- I samarbejde med en billedhugger er vi ved at få fremstillet en meget flot rekonstruktion af den.


Nyhedsoverblik