Kritik af isolationsfængsling af 15-årig

Flere menneskerettighedsorganisationer kritiserer nu, at den 15-årige pige fra Kundby, der angiveligt er mistænkt for medvirken eller planlægning af terrorvirksomhed, sidder varetægtsfængslet i isolation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Når man taler om børn, så skal de aldrig isolationsfængsles.

Så klar er meldingen fra Amnesty Internationals juridiske konsulent, Claus Juul, efter at det er kommet frem, at den 15-årige pige fra Kundby, der lige nu sidder varetægtsfængslet, angiveligt for planlægning eller medvirken til terrorvirksomhed, sidder isolationsfængslet. 

Seniorforsker: Isolationsfængsling er farligt

Pigen blev hentet af politiet onsdag d. 13. januar, dagen efter blev hun fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Holbæk, og her besluttede en dommer, at pigen skal sidde varetægtsfængslet frem til den 9. februar, og frem til den 26. januar i isolation. Men ifølge både Amnesty International, Børns Vilkår og Institut for menneskerettigheder er det kritisabelt at isolationsfængsle børn. 

- Vi ved fra adskillige undersøgelser blandt andet fra USA, Canada og England, at isolationsfængsling er farligt. Det er farligt for voksne, men det er især farligt for sårbare grupper som børn og psykisk syge, siger Peter Scharff, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, til TV Øst og fortsætter: Ved isolationsfængslinger ser vi mennesker, der lider af alt fra søvnløshed, vægttab, depressioner, selvmordstanker og ligefrem over i direkte sindssyge. Skaderne kan være forbigående i forbindelse med isolationsfængslingen, men vi ser også kroniske skader.

Muligheden for selskab af andre voksne

Peter Scharff anerkender, at politiet kan have brug for at sikre, at vigtig efterforskning ikke ødelægges ved at den fængslede får mulighed for at advare f.eks. et eventuelt netværk. Men han mener, at der er et misforhold mellem at tale om hvad politiet har brug for i forhold til efterforskningen samtidig med at man står overfor risikoen for at skade et barn på livstid ved at isolationsfængsle barnet.

- Så må man finde en anden løsning, siger Peter Scharff og peger på muligheden for at barnet får selskab af andre voksne, således at det ikke sidder direkte isoleret. - Det kunne være fængselspersonale, sygeplejersker eller pædagoger, der aktiverer barnet, så vi ikke får de følgevirkninger, vi ser fra isolation, siger han til TV ØST.

Amnesty International: Andre tiltag må til

Også hos Amnesty International er de enige i, at der må andre tiltag end isolation til, hvis et barn varetægtsfængsles og der er risiko for at barnet ved kontakt ødelægger efterforskningen. - Så er det vi siger : sådan et barn skal ikke sidde i isolation i et arresthus eller i Vestre Fængsel. Man må kunne lave nogle andre faciliteter, hvor der er døgnbemandet med medarbejdere, hvis eneste opgave det er at være menneskeligt selskab, for det, vi tager skade af, er at sidde alene i 23 timer i døgnet, siger Claus Juul. 

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF) anerkender, at det ikke er ønskværdigt, at børn sidder isolationsfængslet, men mener, at man må tage højde for, at der er tale om en usædvanlig sag.

- Man må have en vis forståelse for, at denne her sag er meget speciel, siger han og fortsætter: Vi kan da sagtens kigge på, om vi burde have nogle facilititer som organisationerne foreslår, men lige nu har vi ikke den mulighed, og så har myndighederne vurderet, at man skulle tage isolationsfængsling af pigen i brug. Selvom det er træls for hende, så skulle hun måske også have overvejet konsekvenserne for sig selv og sin familie, før hun gik ind i det her, siger Peter Skaarup i dag til TV Øst. 


Nyhedsoverblik