Krav om bedre tilsyn med bosteder

Pårørende kritiserer proceduren, der tillader kommunerne at føre tilsyn med driften af deres egne bosteder for udviklingshæmmede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det holder ikke, når landets kommuner fører tilsyn med driften af kommunens egne bosteder for udviklingshæmmede. Tilsynet bør laves om, lyder kravet, efter at Berlingske har fremlagt flere sager, hvor bosteder anklages for at snyde med de udviklingshæmmedes økonomi. Bl.a. en sag om Marjatta - en kæde af bosteder, hvor flere familier har klaget over, at beboerne bl.a. pålægges at betale til et lotteri og et kontingent, som går til en Rudolf Steiner-fond.

Region Sjælland har ved tilsyn på bostedet i maj 2010 anbefalet, at der skal være større gennemsigtighed i beboernes økonomi på Marjatta. Trods tilsynets anbefaling har flere familier og pårørende netop klaget over, at de har svært ved at gennemskue, hvad beboernes penge bruges til. Og da familien til en udviklingshæmmet klagede over Marjattas omgang med beboernes penge, afviste Region Sjælland at have tilsynspligt - lige som Næstved Kommune. Hele miseren er tegn på, at noget ikke fungerer med tilsynet, mener Sytter Kristensen, formand for LEV - foreningen for udviklingshæmmede og deres pårørende, skriver Berlingske.

- Det er ikke holdbart, at to myndigheder skændes om, hvem der har tilsynet på et bosted. Slet ikke når det sker på et sted, hvor pårørende mener, at der ikke er rene linjer om beboernes økonomi, siger Sytter Kristensen.

I København overså det kommunale tilsyn i 2007, at beboerne på bostedet Tokanten blev udsat for ulovlig magtanvendelse, overmedicineret og franarret over 300.000 kr. Resultatet af dén skandale blev, at Københavns Kommune hyrede et eksternt firma til at stå for tilsynet, og det samme burde andre kommuner gøre, mener LEV. Socialdemokraterne er enige.


Nyhedsoverblik