Kommuner vrisser over netforslag

Flere borgmestre kritiserer regeringen for at lægge økonomien over på kommunerne, når det kommer til at fremme internetdækningen i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke alle kommunerne i det vestsjællandske og på Lolland og Falster, som er lige begejstrede for regeringens planer om bedre internet. Flere steder kritiserer borgmestrene, at der i en rapport fra marts står, at regeringen nu vil skabe klare rammer for, at kommunerne kan spille en aktiv rolle i at fremme bredbånd der, hvor markedet ikke dækker tilstrækkeligt.

- Der er et væsentligt problem med regeringens udspil: nu bliver det kommunerne, der selv skal kæmpe og betale for bedre netdækning. Indtil nu har det været en statslig opgave at sørge for en ordentlig dækning, og det har været betalt af alle forbrugere, svarer Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) i en rundspørge foretaget af TV2 Øst og P4 Sjælland i sendeområdets 12 kommuner, og Kalundborgborgmester Martin Damm (V) stemmer i:

- Det er godt med klare regler, men regeringen tørrer regningen af på udkantskommunerne. Det bliver de kommuner, som har det svært i forvejen, der kommer til at betale, lyder det fra Damm.

Vi får kritikken, men ikke pengene

Også Holbæks, Stevns' og Vordingborgs borgmestre rynker på næsen over målsætning. De mener ligesom Martin Damm, at økonomien nu bliver lagt over til dem, og i Vordingborg peger borgmester Henrik Holmer (S) på, at klagerne ender hos dem, når nettet ikke dur.

- Planen flytter ansvaret for udbredning af bredbånd og mobildækning til kommunerne, uden at der følge økonomi med til det. Allerede i dag får kommunerne jævnligt henvendelser fra borgere og virksomheder, der kritiserer kommunerne for manglende indsats for at fremme dækningen, som forventer, at kommunen gør noget ved det.

- Borgerne vil med dette lovforslag - med rette - kunne have en forventning om, at kommunen tager initiativ til at få tilstrækkelig dækning overalt i kommunen og kritisere, hvis det ikke sker. Selv om det med lovforslaget fremover vil være muligt at stille krav til dækning for kommunens borgere i forbindelse med et udbud, vil omkostningerne hertil ligge hos os. Kommunen kan derfor risikere at skulle takke til nej på grund af økonomi. De fleste kommuner har formentlig allerede udrullet bredbåndslinjer, og derved kan de ikke benytte sig af løsningen, men vil alligevel få kritikken fra borgere og virksomheder, lyder det fra Holmer.

Blandt de mere positivt stemte borgmestre lyder det i rundspørgen, at regeringens plan er et skridt i den rigtige retning, og at man positivt vil overveje de muligheder, forslaget giver.

 


Nyhedsoverblik