Det vi har sammen

Kommuner taber stort på scweizerlån

Foto: TV ØST

Flere kommuner i regionen har tabt betydelige summer på at optage lån i schweizerfranc i midten af 00'erne.

Næstved, Vordingborg, Lolland, Sorø… Overalt i regionen er kommunerne ved at gøre tabene op efter en bekostelig spekulation i schweizerfranclån. Det skriver Politiken.

I midten af 00’erne faldt mange kommuner for fristelsen til at optage lån i schweizerfranc. Årsagen var, at det dengang var langt billigere end danske lån. Nu giver det bagslag.

Alene i år har 22 kommuner landet over indfriet eller omlagt de dyre lån, og i 12 af kommunerne har det givet et samlet kurstab på 210 millioner kroner.

Værst ser det ud i Lolland Kommune, hvor det samlede kurstab når op på skyhøje 120 millioner kroner. Næstved har tabt 26 millioner og Vordingborg har tabt 15 millioner.

- Som kommune forsøger man at se på alle de midler, man har til rådighed for at få flere penge«, siger Ivan Hansen (S), borgmester i Sorø Kommune, til Politiken. Kommunen står til et tab på 7,8 millioner kroner.

I februar blev de omstridte lån forbudt at optage. Alligevel har yderligere 26 kommuner stadig lån i schweizerfranc. Det fremgår af Politikens aktindsigt hos 95 af landets 98 kommuner.

Tip os Har du et godt tip?