Kommuner svigter misbrugte børn

Foto: TV ØST

En kulegravning afslører, at kommuner begik systematiske fejl i de værste sager om overgreb mod børn.

Kommunerne har svigtet børnene i de seneste års 10 værste sager om overgreb mod børn ved ikke at opdage overgrebene og gribe ind i tide, skriver Jyllands-Posten.

Sådan lyder konklusionen i den kulegravning, som socialminister Karen Hækkerup (S) bestilte hos Ankestyrelsen, da den såkaldte Rebild-sag blev kendt i januar.

Ministeren har nu modtaget rapporten.

- Den bekræfter desværre mine værste anelser, siger Karen Hækkerup til Jyllands-Posten.

Ministeren vil derfor indkalde til politiske forhandlinger, når et ekspertudvalg i slutningen af maj kommer med anbefalinger til, hvordan sådanne sager undgås.

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, vil derimod have ministeren til straks at indkalde til politiske forhandlinger i stedet for at "spilde tiden" med at afvente ekspertudvalget.

Med kulegravningen kan ministeren dog allerede se to åbenlyse initiativer, der bør tages.

Ankestyrelsens gennemlysning viser ifølge Jyllands-Posten, at mange sager ligger og samler støv. Derfor bør alle kommuner oprette en central enhed, der skal håndtere alle underretninger, mener Karen Hækkerup.

Samtidig er børn, der er anbragt uden for hjemmet på mistanke om vold eller seksuelle overgreb, i flere tilfælde blevet sendt hjem på weekend uden overvågning af for eksempel pædagoger. Det bør ikke længere ske, siger ministeren til avisen.

Formanden for KL's børneudvalg, Jane Findahl, støtter ministerens initiativer, men mener, at der allerede er sket meget på området.

- Det er enkeltsager, og der er sket mange forbedringer siden barnets reform i 2011, siger Jane Findahl til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App