Hjerneskadeforening: Kommuner sparer for meget på hjælp og genoptræning

Foto: TV ØST

Hjerneskadeforeningen havde i dag inviteret til stort debatmøde i Slagelse med politikere og patienter. Foreningen mener, at kommunerne sylter hjælpen og genoptræningen til hjerneskadede for at spare penge.

For Susanne Andersen kan selv de mindste ting  -som at ramme munden når hun børster tænder - give store problemer.

- Det må se komisk ud, men jeg synes bare det er anstrengende, for jeg vil bare gerne være ligesom alle andre mennesker, siger hun.

Hun er hjerneskadet, og det påvirker hendes retningssans, så hun ikke kan finde rundt og så tingene flytter sig konstant for hende. Så hun skal have hjælp til alt.

- Jeg kan komme til skade. Jeg er blevet kørt ned flere gange. Der er sket mange forfærdelige ting, og jeg frygter mest at andre skal komme til skade, siger hun.

I dag får hun tre hjemmeplejebesøg om dagen. Og en til to gange om ugen, kan hun få hjælp til at komme ud. Tidligere fik hun specialuddannet hjælp 14 timer i døgnet.

- Og det har man stort set sparet væk. Selv hjemmeplejen må ikke gå en tur rundt om huset med mig, siger hun.

Det er den slags historier, som bekymrer hjerneskadeforeningen.

- Der er ingen der dør i danmark. Men det betyder meget når man mærker at livskvalitet, humør og glæde gradvist ikke er der mere, siger Dan Kiving, kasserer for Hjerneskadeforeningen i Vestsjælland.

Derfor har de inviteret til debat i Slagelse, som skal få politikernes øjne op for besparelsernes konsekvenser. Både mentalt og fysisk.

- De lukker nogle store centre, og det er vi bange for, fordi træning træning og atter træning er den eneste vej frem, siger Dan Kiving.

I Slagelse Kommune, hvor Susanne Andersen bor, deler de bekymringerne.

- Med den økonomi vi får fra staten kan jeg godt frygte at nogle kommuner sparer, og det er rigtig uheldigt, siger Jørgen Andersen, som er formand for Handicap- og Socialpsykiatriudvalget i Slagelse Kommune.

Men han fastholder også, at der bliver gjort nok i Slagelse.

02:08 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App