Kommuner lukker behandlingshjem for svigtede børn

Omsorgssvigtede små børn vil fremover i højere grad blive placeret i en plejefamilie frem for på et behandlingshjem. Flere kommuner har valgt at lukke hjem for de svigtede børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På listen over hjem, der enten er lukket eller skal lukke, er Skodsborg Behandlingshjem, der gennem 60 har opbygget erfaring med at hjælpe udsatte børn. Hjemmet lukker til foråret. Institutioner i Slagelse, Svendborg, Stevns og Århus er allerede lukket.

Beslutningen bliver stærkt kritiseret af foreningen Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

- Det betyder jo i sidste ende, at der er drenge og piger, som vi ikke giver den chance i livet, som vi kunne have givet dem. Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt. Jeg er overbevist om, at en stor del af forklaringen er en rungende tom kommunal pengekasse, siger Benny Andersen til 21 Søndag.

I 2004 var 113 børn under syv år anbragt på en institution. I år er det tal faldet til 53 børn. Udviklingen er sket som led i aftalen "Barnets reform", der trådte i kraft den 1. januar.
Det politiske ønske er, at kommunerne fremover i højere grad anbringer børn hos plejefamilier.

Den idé giver formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen ikke meget for:

- Jeg er bekymret for, at man tænker mest på økonomien, for en plejefamilieplads koster typisk kun en tredjedel af, hvad en døgninstitutionsplads koster.

Hos Kommunernes Landsforening afviser formand for Børne- og Kulturudvalget Jane Findahl, at kommunerne lukker behandlingshjemmene for at spare penge.

- Kommunerne er meget optaget af at anbringe barnet det sted, der er bedst for barnet. Det er det, der er udgangspunktet, lyder det fra Jane Findahl.

På Skodsborg Behandlingshjem er man dog ikke overbevist om, at plejefamilierne kan magte børnene.

- Vi hører plejeforældrene sige, det var en 24 timer i døgnet opgave, at de ikke havde tid til deres egne børn, og at de måtte sige nej til venner, fordi de ikke kunne tage plejebarnet med. I det hele taget er det en opgave, der overstiger, hvad man kan forvente af en almindelig plejefamilie, siger psykolog Inger Thormann.

Alene sidste år modtog hjemmet fire børn fra plejefamilier, der gav op.


Nyhedsoverblik