Kommuner kan spare halv milliard på energi

Der er enorme muligheder for energibesparelser ved at renovere offentlige bygninger, siger organisationer.

Torsdagens brede energiaftale lægger afgørende vægt på at bringe energiforbruget ned via energirenovering. Og som et velkomment signal til de myndigheder, der nu skal i arbejdstøjet, kommer en helt ny undersøgelse fra Dansk Erhverv.

      Den påviser, at kommunerne kan spare langt over en halv milliard kroner årligt ved at gå på jagt efter energibesparelser i bygningsmassen. Det skriver Dagbladet Information lørdag.

      Renoveringerne kan ske helt uden omkostninger for ejeren af den enkelte bygning. Nøglen til de store gevinster for de økonomisk trængte kommuner er den såkaldte Esco-model.

       Esco betyder Energy Service Company og er den nye type konsulentvirksomhed, som påtager sig at realisere energibesparelser for større private og offentlige kunder mod at få en begrænset andel af de realiserede besparelser som betaling.

       Risikoen er altså Esco-virksomhedens - bygningsejeren har ingen omkostninger ved at gå ind i projektet.

      I blandt andet Middelfart, Kalundborg, Kerteminde, Høje-Taastrup, Gribskov, Sorø og Greve kommuner er man i gang med at energirenovere efter Esco-modellen.

       I Greve er der for eksempel indgået en bindende aftale, hvor Esco-virksomheden har forpligtet sig til at realisere energibesparelser i folkeskolerne til en værdi af to millioner kroner årligt.

       Det svarer til næsten 20 procent af den årlige energiudgift og betyder, at besparelserne kan betale projektets gennemførelse på syv år, hvorefter den årlige besparelse går fuldt og helt i skolernes kasse.

      - Vi noterer med glæde, at Esco-modellen specifikt nævnes som løftestang i energiforliget, siger sekretariatschef i Dansk Erhverv og Brancheforeningen for Bygningsautomation (BBA), Torben E. Hoffmann Rosenstock, til Information.

      Ifølge beregninger gennemført af Dansk Erhverv og BBA kan der alene i kommunerne spares 625 millioner kroner årligt. Regnes statens ejendomme med, kan besparelsen for samfundet blive markant større.

      /ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App