Køer tilbage til naturen på Røsnæs

Foto: TV ØST

Et stort EU-støttet projekt skal bringe driften med husdyr tilbage til gamle dage.

Et stort EU-støttet projekt på Røsnæs skal bringe driften med husdyr tilbage til »gamle dage«, hvor de året rundt gik ude på overdrevet uden for landsbyen.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

Derved blev hele økosystemet automatisk reguleret, træer og buske blev holdt nede, og dyrene klarede sig selv.

- De tamme dyr videreførte deres vilde forfædres økologiske roller på de lysåbne arealer. Derfor er de lysåbne arealer så artsrige, og derfor er græsning så vigtig for at bevare artsrigdommen, siger Morten Lindhard, naturvejleder fra Røsnæs Naturskole.

Naturstyrelsen forsøger med dette EU-støttede projekt at efterprøve, om det kan gøres endnu bedre med flere planteædere blandt hinanden lige som i gamle dage, og om dyrene kan klare sig selv året rundt, selv om der er hegn om de store folde.

Morten Lindhard har en drøm om, at der ikke skal hegnes mellem naturområder som overdrev og skov, men at de skal være i samme fold, så man her kan øge artsrigdommen, idet eksempelvis får og geder vil gå efter andre planter end kvæget, og at dyrene ikke skader de ældre træer i eksempelvis en bøgeskov.

- Får og geder tager slåen og tjørn og går ikke specielt efter sjældne blomster. Tanken svarer til den oprindelige natur for 10.000 år siden, siger han til dagbladet Nordvestnyt.

Ideen er, at dyrene kan kunne passe sig selv, og at man kan »høste« dem, lidt ligesom jægerne gør med rådyr.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App