Kød hos ulovlig slagter lå i 15 graders varme

Det kan give maveproblemer at spise kød købt fra den ulovlige slagter, som Fødevarestyrelsen tirsdag afslørede på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var mug på spandene, lokalerne var nedslidte, og kødet blev opbevaret ved 10-15 graders varme.

Et tip førte tirsdag Fødevarestyrelsen på sporet af en ulovlig slagter på Birketvej ved Bandholm på Lolland, og folk der har handlet hos slagteren skal passe gevaldigt på.

- Det siger sig selv, at der er stor risiko for at blive syg, når kødet har ligget i 10-15 graders varme. Derudover fortæller han, at han har hentet kødet fra slagteriet, men det kan vi jo ikke vide, fortæller Søren Jensen, der er fødevarespecialist og en del af styrelsens rejsehold.

Registreret siden 1977

Han var med på besøget i Bandholm og fortæller, at der var tale om en ældre mand, der drev den ulovlige virksomhed.

- Det var egentligt ikke, fordi han lagde skjul på noget. Han fortalte, at han havde haft sit cvr.nummer siden 1977. Nogen tror, at når de er registreret hos Skat, så er det godt nok, men de skal altså også registreres hos os. Ham her var godt klar over, at han lå lige på kanten, og jeg vil mene, at de fleste mennesker burde vide, at Fødevarestyrelsen også skal ind over, siger Søren Jensen.

75 om året

Under Fødevarestyrelsens besøg fik den uatoriserede slagter destrueret kød og de ting, han bruger til at drive virksomhed med.

I styrelsens presseafdeling oplyser Erik Jepsen, at de finder omkring 75 ulovlige slagterier om året. Nogle af dem er topprofessionelle og kunne let godkendes og registreres, men er altså ikke blevet det. Formentligt for at undgå Skats indblanding i indtjeningen.

Ingen kontrol

Andre vil aldrig kunne godkendes, fordi de er for uhygiejniske. Problemerne med de uautoriserede slagtere er blandt andet, at de dyr, de slagter, ikke er underlagt nogen dyrlægekontrol. Det betyder, at det kan være dyr, som de autoriserede slagterier har afvist på grund af sygdomme eller sår, som bliver slagtet og solgt.

Samtidig er det heller ikke muligt at spore eventuelle medicinrester, og så er hygiejnen heller ikke kontrolleret. Flere steder har Fødevarestyrelsen set eksempler på manglende skadedyrssikring og opbevaring af kød under for høje temeperaturer.

Lige nu er slagteren fra Bandholm varslet 4-5 bøder, men om det bliver til så mange, ved Fødevarestyrelsen først, når sagen er gennemgået nørmere.


Nyhedsoverblik