Kan man aftale sig ud af ævl, kævl og splid i Ringsted?

V, A og F er gået sammen om en samarbejdsaftale, der skal skabe ro og stabilitet i Ringsted. Det vil i så fald være en landevinding i en kommune, hvor byrødderne har ry for at bruge ligeså meget tid på at skændes som på at bedrive politik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 Analyse:

Splid, magtkampe og uenighed. Det har været overskrifterne i mange år, når talen falder på kommunalpolitik i Ringsted. I 28 år har posten som kommunens borgmester været beklædt med indvendig svingdør: Stort set ingen har siddet i mere end én valgperiode.

Men nu skal det være slut med uldne opgør, der ikke gavner arbejdet i byrådssalen. Sådan lyder den klare melding fra kommunens to største partier Venstre og Socialdemokraterne. De har indgået en særlig samarbejdsaftale ved kommunalvalg 2009: Dét af de to partier, der får de fleste stemmer, peger på det andet parti som borgmester; sammen besætter de posterne i byrådet. Kort og godt. Med i aftalen er også SF.

Mens den noget utraditionelle aftale tilsyneladende behager sværvægterne, så er langt fra alle i kommunens råd tilfredse. Fra borgerlig side hviskes der om, at man har solgt ud, og nogle peger på problematikken i, at vælgerne kan risikere at stemme på fx en borgerlig ledelse og så få en socialdemokratisk borgmester. Han hedder i så fald Svend-Erik Jakobsen, er ny på dén post og oppe imod den nuværende borgmester, Venstres Niels Ulrik Hermansen.

Sporerne skræmmer
Spørgsmålet er om den særlige aftale, der ikke er et valgforbund, men en underskrevet pagt mellem F, V og A, overhovedet har sin gang på jord. Kommunalvalg 2005 spøger stadig i kulissen: Her konstituerede den daværende borgmester, socialdemokraten Benny Christensen, sig med bred opbakning fra stort set alle partier. Men en uge efter meddelte Niels Ulrik Hermansen, at han havde samlet et nyt borgerligt flertal og brød dermed alle aftaler. Umiddelbart er der intet til hinder for, at en af siderne gør det samme igen.

Samtidig vender en af de store profiler tilbage i kommunalpolitisk sammenhæng, nemlig Dansk Folkepartis Poul Nødgaard, der trods en alder af 72 år og en hel valgperiode i selvvalgt otium, har besluttet sig for at genopstille. Formentligt mest af alt fordi partiet, der fik to mandater ved sidste valg, har klaret sig rigtigt dårligt i perioden.

Nødgaard er kendt som stemmesluger og har officielt indtaget det standpunkt, at han bakker op om den særlige aftale, men han kan næppe være tilfreds med en så stram alliance mellem V og A, der indskrænker hans muligheder for at sætte sit præg markant. Mange gætter dog på, at han stadig er den joker, der kan splitte aftalen ad.
Om den aftale holdes, er helt afgørende for det videre samarbejde i et splittet byråd.


Nyhedsoverblik