Kampen om Sjællands sygehuse spidser til

"Super-tirsdag" kalder de lokale dagen i morgen, når regionsrådet i Sjælland skal beslutte, hvor det kommende supersygehus skal ligge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om det oprindeligt tegnede til en klar afgørelse, så raser krigen om placeringen af Region Sjællands supersygehus til det sidste.

Stærke lokalpolitiske interesser har fået flere fremtrædende politikere til at ændre mening, og en politiker overvejer ligefrem at rejse hjem fra en ferie i Sydafrika for at være med til at afgøre sygehusenes skæbne.

I sidste uge trak socialdemokraternes gruppeformand, Jorun Bech, sig fra posten efter stærkt pres fra hendes bagland i Roskilde, hvor hun bor og er valgt. Sammen med de øvrige socialdemokrater har hun stået på mål for at placere sygehuset i Køge, men den støtte har hun nu også trukket tilbage.

- Jeg har endnu ikke besluttet mig for, hvad jeg vil stemme, men jeg vil ikke stemme til Roskildes ugunst, siger Jorun Bech, der erkender, at meget stærke lokalpolitiske interesser sætter ikke kun hende, men også hendes kolleger i regionsrådet under pres.

De tre konservative medlemmer vil nu stemme for et sygehus i Ringsted. Det er der formentlig ikke flertal for, og to af dem vil efterfølgende stemme for Køge-modellen. Det afviser den konservative gruppeformand, Christian Wedell-Neergaard, dog at gøre.

- Jeg synes, Køge er en svag model. Jeg overvejer at stemme for Roskilde, men det er ren symbolpolitik, siger Christian Wedell-Neergaard, og fortsætter:

- Regionsrådet er sprængt og står uden ledelse, og det bliver svært at rydde op i den butik bagefter. Udfordringen bliver efterfølgende at samle regionsrådet om at få balance i regionens budget over de næste to år, og det ser meget vanskeligt ud, siger Christian Wedell-Neergaard, der kalder den seneste tids debat for "sognerådspolitik".

Afstemningen tirsdag afgøres så det mest vidtgående forslag sættes til afstemning først, derefter de øvrige to forslag med tilhørende ændringsforslag og formentlig Køge-modellen til sidst.

Hvis det bliver tæt løb, kan Næstved regne med opbakning fra socialdemokraten Peter Madsen, der ifølge Sjællandske Medier gør sig klar til at rejse hjem fra ferie i Sydafrika, hvis der skulle blive brug for det.

Indtil videre regner regionsrådsformand Steen Bach Nielsen (S) dog stadig med at have flertal for Køge som hjemsted for supersygehus.

- Det har været et hårdt forløb med mange følelser involveret, og følelser kan gøre det svært at se tingene klart. I vores første oplæg til regeringen tænkte vi både med hjerte og hjerne, men det blev afvist af regeringens eksperter. Nu har vi alene brugt hovedet, siger Steen Bach Nielsen.

Tirsdagens afstemning har fået øgenavnet Super Tirsdag med henvisning til de store politiske opgør i den amerikanske valgkamp.

- Men jeg synes nu ikke, der er meget super over det. Store dele af regionens befolkning vil utvivlsomt blive kede af det uanset hvilken løsning det ender med, siger Steen Bach Nielsen.

 

Kort om sygehuskrigen i Region Sjælland:

* Fire byer er fortsat i spil, når politikerne i Region Sjælland tirsdag skal afgøre placeringen af det kommende supersygehus i regionen. Det er Køge, Næstved, Ringsted og Roskilde

* På forhånd tegner det dog stadig til et flertal for at placere supersygehuset i Køge.

* Køge støttes af et flertal bestående af medlemmer fra Socialdemokraterne, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale, mens Næstved støttes af syv medlemmer af rådet.

* Regionens forretningsudvalg har bedt om Sundhedsstyrelsen vurdere forslagene og har samtidig sat regionens embedsmænd til at regne på de økonomiske konsekvenser af en placering i henholdsvis Køge og Næstved.

 

/ritzau/


Nyhedsoverblik