Byer kæmper om sygehus

Flere byer klar til kamp om placeringen af regionens kommende hovedsygehus med masser af speciallæger og en stor skadestue. Den ny regionsformand kan ikke afsløre hvor sygehuset skal ligge

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

19.11 2009:

Når det nye Regionsråd træder sammen kan der lyde startskud til et voldsomt slagsmål om placeringen af Sjællands nye super-sygehus

Både Køge, Næstved, Roskilde, Slagelse og Ringsted har således meldt sig efter at flertallet i det nye regionsråd har besluttet at samle specialerne på eet nyt hovedsygehus med en stor skadestue

- Politik er det muliges kunst, og jeg har tolket vælgernes beslutning sådan, at de er parate til at acceptere en lidt længere afstand, så vi til gengæld kan samle specialerne på et hovedsygehus, siger  den nyvalgte regionsformand Steen Bach Nielsen (S), der forventer, at regionsrådet vil være klar til en offentlig høring i begyndelsen af det nye år, så beslutningen kan træffes inden udgangen af marts.

Han gik selv til valg på at bevare to specialiserede sygehuse og fire akutsygehuse i regionen, men blev under konstitueringen presset af SF til at droppe modstanden mod et stort hovedsygehus, selvom det med stor sandsynlighed betyder lukning af et eller flere akutsygehuse. Det er nemlig eneste vej til at få fingre i nogle af regeringens milliarder til nye sygehuse.

Kursskiftet glæder sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

- Pengebeløbene må vi se på, når det ligger en færdig plan fra regionens side, men folk i Region Sjælland skal selvfølgelig også skal have det bedst tænkelige sundhedsvæsen. Med de seneste meldinger er vi kommet et betydeligt skridt tættere på målet, siger Jakob Axel Nielsen i en kommentar.

Regionen har fået tilsagn om ca. 1,3 milliarder kroner og håber at få ca. 4,5 milliarder kroner mere, hvis man laver sygehusplanen om.

Steen Bach Nielsen tvivler dog på, om det er nok til finde en bar mark og opføre et helt nyt sygehus eksempelvis ved Ringsted midt i regionen. Alternativet er at udbygge og modernisere et af sygehusene i enten Køge, Næstved, Roskilde eller Slagelse.

Steen Bach Nielsen er tidligere borgmester i Slagelse, men han vil ikke pege på sin gamle kommune. Der skal både tages hensyn til geografi, transportmuligheder og muligheden for at tiltrække personale, og Slagelse er hæmmet af dårlige trafikforbindelser til Sydsjælland og Lolland-Falster, siger han.

Dermed er der lagt op til hårde lokale kampe i de næste måneder, spår sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut, DSI.

- Der kommer med stor sandsynlighed demonstrationer og fakkeltog, ligesom vi har set det i Vestjylland. Sådan er det. En ordentlig lokalpatriot kæmper for det, de har kært, og det er fair nok, siger Jakob Kjellberg.

Steen Bach Nielsen mener dog, at det nye regionsråd bør undgå en krig om placeringen.

- Nu skal vi først have udarbejdet et grundlag, som borgere, kommuner og faglige organisationer kan tage stilling til. Og så må vi se, om det bliver en udbygning af et af de eksisterende sygehuse eller et helt nyt sygehus. Alt er åbent. Men min hovedambition er, at vi ikke svigter det, der bliver tilbage, når vi bygger noget nyt, siger Steen Bach Nielsen.


Nyhedsoverblik