Kæmpe sølvskat fundet på Møn

En enorm sølvskat fra 1500-tallet er dukket op på Møn. Det er det største skattefund fra perioden i næsten 100 år. Skattejægeren var en 28-årig tømrer fra Vordingborg, der var udstyret med en metaldetektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først var der en enkelt sølvmønt. Siden er de væltet op af jorden.

En kæmpe skat bestående af især sølvmønter fra 1500-tallets borgerkrigsramte Danmark er dukket op af en pløjemark på Østmøn.

Skatten blev fundet af en nystartet amatør-arkæolog med en metaldetektor, og udgravningen af skatten blev med det samme overtaget af Nationalmuseet og Museerne i Vordingborg.

- Da vi fandt mønterne, så råbte og skreg vi af glæde. Efterfølgende for der rigtig mange tanker rundt i hovedet på mig. Jeg sov slet ikke i to nætter efter fundet, siger Loke Ried, der er finderen af sølvskatten.

Også for ærkæologerne var det svært at skjule glæden over det sensationelle fund.

- Jeg har aldrig før prøvet at sidde og skovle sølvmønter op, så nu skal vi bare nyde det. I dag er en ren festdag, siger Kristoffer Beck Pedersen, der er udgravningsleder på møntfundet.

Normalt arbejder han som chefærkæolog på Museerne Vordingborg.

Mønter fra Grevens Fejde

Skatten stammer fra Grevens Fejde, der udspillede sig 1534-36, hvor ukendte personer har gravet skatten ned. Indtil videre er der fundet omkring 700 mønter på roemarken. Der er både tale om datidens dagligdags-penge, men fundet udmærker sig ved også at indeholde større sølvmønter.

Grevens Fejde var en religionskrig mellem protestanter og katolikker, men det var også en krig mellem kongerne Christian II og Christian III.

Christian II tabte som bekendt krigen, og endte som Christian IIIs fange først i Sønderborg og senere på slottet i Kalundborg.

Fund til regionen

Det er uvist, hvor mange af mønterne, der får lov til at blive i regionen. Mønterne skal nu sendes til nationalmuseet, hvor de skal dateres og konserveres.

- Vi skal lægge arm om, hvor det her fund skal udstilles henne. Vi vil jo selvfølgelig gerne have, at nogle af mønterne bliver udstillet i regionen, siger Kristoffer Beck Pedersen.

Mønboere taler om findeløn

Der venter formentlig også en klækkelig gevinst til den unge mand, der gjorde det unikke møntfund,


Nyhedsoverblik