Julebranderter belaster 112

Slipseklædte folk med nissehuer og masser af snaps i blodet morer sig i december, men på alarmcentralerne er man belastede af, at folk betragter ambulancetjenesten som en form for taxaservice for julebranderter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Kan I ikke lige sende en ambulance? Min ven er døddrukken, og nu skal vi altså videre i byen. Opkald som disse strømmer for
tiden ind til landets alarmcentraler, når weekendernes julefrokoster ud på de små timer kulminerer i bevidstløse gæster. Det skriver Urban.

- Det er et stort problem, at folk ikke kan tage vare på sig selv og deres venner i disse julefrokosttider. Problemet er, at disse opkald belaster systemet, og tiden går fra de mennesker, der virkelig har brug for hjælp, siger Klaus Hvegholm Møller, leder af Alarmcentralen i Århus.

- De ringer og vil have os til at hente deres fulde venner, når man i stedet selv kan tage og følge vedkommende hjem i seng. Der ligger noget ansvarsforflygtigelse i det. Det er mere bekvemt at ringe 112 og håbe, at nogle andre tager sig af det, så man kan komme videre i byen, siger han.

For mange unødvendige opkald
Også i Storkøbenhavn fører de mange opkald om berusede julefrokostgæster til ekstra travlhed.

- Det belaster personalet utrolig meget med unødvendige opkald. Folk ringer, fordi deres venner er gået kolde, og de ikke selv gider at hjælpe dem hjem. Men der er jo ikke sådan, at vi sender en ambulance, bare fordi folk har fået for meget at drikke. Der skal være tale om decideret forgiftning, siger Kim Madslund, souschef på Alarmcentralen for Storkøbenhavn.

Problemet med unødvendige opkald til alarmcentralerne er stort. Omkring en trejdedel af de over 600.000 alarmopkald i København om året er fra folk, der i virkeligheden ikke har brug for assistance. En anden tredjedel er fejlopkald, som lommeopkald og telefonfis, mens den sidste tredjedel er reelle opkald, der fører til, at der bliver sendt en ambulance eller anden hjælp.

Skrøne om udpumpning
I mange tilfælde ringer folk 112, fordi de tror, at den fulde person har brug for at komme på skadestuen til en udpumpning. Men det er en skrøne, for i dag foretages der ikke udpumpning på patienter, der har fået for meget alkohol. Promillerne er nemlig allerede ude i blodbanerne. I langt de fleste tilfælde får den uheldige julefrokostgæst i stedet lov at sove den ud og må derefter selv sørge for at komme hjem. Ofte vil vedkommende derfor være bedre hjulpet ved at blive fulgt hjem af en kammerat.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik