Jævn landsbyer med jorden

Foto: TV ØST

En række landsbyer i det såkaldte udkantsdanmark bør rives ned! Sådan lyder et kontroversielt forslag fra en forsker i byplanlægning.

Rigtig mange landsbyer i Udkantsdanmark er præget af faldefærdige ruiner, der ikke kan sælges, og en overvægt af ældre og folk på overførselsindkomster.

Nu kommer en af landets mest vidende forskere i landsbyernes udvikling med en kontroversiel opfordring: Vi bør jævne disse uddøende landsbyer med jorden!

- Vi har alt for mange landsbyer, der ikke kan overleve. Mit forslag er derfor, at vi begynder at rive nogle af dem ned. Det er ikke nok at fjerne enkelte faldefærdige huse, siger den erfarne lektor og byplanlægningsforsker ved Aalborg Universitetscenter Jørgen Møller til Ekstra Bladet i dag.

- Politikerne lukker øjnene. De tør ikke tale om det, og de gør ingenting, siger forskeren til avisens lørdagstillæg.

Jørgen Møller er overbevist om, at disse byer om ganske få år vil have endnu flere tomme huse, og at de, som bor der, får svært ved at komme væk. Det vil give billige lejemål, som tiltrækker 'sociale nomader' og de problemer og ekstraudgifter, de ofte bringer med sig.

Han foreslår, at hver kommune udvælger landsbysamfund, hvor husejere f.eks. inden for en tiårig periode forpligtes til at sælge deres uønskede huse til ejendomsværdien eller en smule mindre. Resten kan så overlades til bulldozere.

- Folk i de her byer vil jo hellere end gerne sælge, men ligesom i Afghanistan er man nødt til at lokke med en exit-strategi, så de slipper væk med æren og økonomien i behold. På den måde sikrer man også, at kreditforeningerne ikke mister alting, mener Jørgen Møller og tilføjer, at besparelserne så kan samles i en fond, der støtter udvikling af de landsbyer, folk gerne vil bo i.

02:12 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App