Ingen lærlingepladser i lokale udbud

Staten har ikke stillet sociale krav til udbud af for eksempel vedligeholdelsen af broen til Møn eller Slagelse Omfartsvej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ingen sociale krav

Der er langt fra ønsker til virkelighed. I grundlaget for SRSF-regeringen står der, at "regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien og sikre praktikpladser, så alle kan afslutte deres erhvervsuddannelse. Det skal blandt andet ske ved indførelse af sociale klausuler".

Før folketingsvalget stillede Ole Sohn (SF) og Christine Antorini (S), som i dag er ministre, et lovforslag, om "at udarbejde en model, der sikrer, at staten kan stille krav til statens leverandører og vindere af statslige udbud om at have et vist antal elever og lærlinge for at kunne indgå kontrakt med staten".

Men virkeligheden er, at 300 ud af 316 udbud fra ministerier, styrelser og direktorater i år ikke stiller sociale krav til virksomheder, der vinder opgaver for det offentlige. Det viser Ugebrevet A4´s gennemgang af samtlige opgaver for det offentlige i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens database fra februar til september i år. Selv ikke kæmpe millionkontrakter udløser sociale krav til virksomhederne.

Det skriver Ugebrevet A4.

Store vejprojekter uden krav om lærlinge

Vejdirektoratet har i år haft udbud for mindst 1,3 milliarder kroner. Hverken ved udbud af vedligeholdelsen af broen til Møn, Svendborgsundbroen, 380 meter stålbro over Vilsund, syv broer ved Skanderborg, udbygning af Køge Bugt Motorvejen og motorvejsetapen ved Funder, Slagelse Omfartsvej og en hel stribe andre projekter er der stillet sociale klausuler. Faktisk har landets største offentlige bygherre slet ingen erfaringer med sociale klausuler.

- Det er et nyt område. Vi er interesseret i, hvordan det vil gå, og hvilke konsekvenser det vil have på udbuddene, fortæller Martin Østergaard-Nielsen, pressechef i Vejdirektoratet til ugebrevet.

Heller ikke Bygningsstyrelsen stiller krav om at ansætte ledige, lærlinge eller udsatte grupper, når byggeri sendes i udbud. Der er således ingen garanti for praktikpladser, når Panum-komplekset i København skal udbygges med 40.000 kvadratmeter, laboratorier på Syddansk Universitet i Odense skal renoveres, eller universitetets afdeling i Kolding skal have bygget et humanistisk og samfundsvidenskabeligt kakultet for omkring 220 millioner kroner.

- På byggeprojekter har vi indtil videre ikke brugt sociale klausuler. Det er juridisk svært. Man kan nemt blive mødt med indsigelser for at overtræde EU-lovgivningen. Desto flere belastninger man giver en tilbudsgiver, desto dyrere bliver opgaven også. Det er ikke et hemmeligt princip, siger Mikael Kenno Fogde, fuldmægtig i Bygningsstyrelsen, som står for byggerier for blandt andre ministerier, universiteter og politi.

Erhvervsskolernes Elevorganisation er fortørnet over, at sociale krav til udbud bliver brugt så lidt.

- Det er forfærdeligt træls, at ministrene snakker om sociale klausuler, der skal være med til at sikre, at alle får en praktikplads, og man så ikke indpasser det. Det virker som om, nogle har fucket up - eller også er regeringen rimelig hyklerisk, siger Christian Treholt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Støtteparti vil have regler

Enhedslisten er forbløffet over, at staten ikke stiller flere sociale krav i udbuddene.

- Det er ærgerligt at måtte sige det, men regeringen har flere ting i sit grundlag, som ikke er på plads endnu. Det er utroværdigt, når der er så langt mellem snak og virkelighed. Der bør være sociale klausuler i samtlige udbud fra staten af en vis størrelse. Der skal tages hensyn til ledige og lærlinge, fastslår partiets arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted mener, at regeringen svigter sine løfter.

- Det virker som om, at alt, hvad man har sagt om sociale klausuler, er et tomt slag i luften. Hvis de virkelig mente, at sociale klausuler skulle bruges, så burde det have været på plads nu, siger Bent Bøgsted.

Han mener, at EU-regler forhindrer, at Danmark tager hensyn til ledige og lærlinge ved udbud.

Socialdemokrater: Det skal nok komme

Socialdemokraterne forsikrer, at regeringen ikke har glemt de sociale klausuler. Det kræver bare grundigt forarbejde at få en model på plads, der blandt andet kan sikre flere praktikpladser.

- Det er ærgerligt, at Vejdirektoratet ikke bruger sociale klausuler. Men de gode intentioner er til stede. Regeringen er på trapperne med initiativer om klausuler. Et år i regering er ikke lang tid, mener Troels Ravn, børne- og undervisningsordfører (S).

Venstre begræder derimod ikke, at det trækker ud med at indføre sociale klausuler i staten. Tanken er ikke groet i den liberale have.

- Man kan ikke klandre ministerier og styrelser for ikke at bruge sociale klausuler, så længe der mangler en politisk afklaring. Vi er ikke tilhængere af kvoter. Det kan være konkurrenceforvridende for den lille håndværksmester, hvis der i kontrakten står, at han skal tage en elev, men ikke har mulighed for det, siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V).

Tungen lige i munden

Der er flere forklaringer på, at staten ofte overser ledige, lærlinge og udsatte grupper, når der skal formuleres et udbud. Socialstyrelsen går, som navnet siger, ind for social ansvarlighed og løser opgaver inden for blandt andet handicap, udsatte og psykiatri. Men alligevel er sociale klausuler et særsyn i de 50-100 årlige udbud fra styrelsen.

- Indenfor det område, vi arbejder med, giver sociale klausuler meget god mening. Men udbudsområdet indeholder mange udfordringer, så vi har brugt kræfterne på at overholde de mange regelsæt.  Vi har ikke haft muligheder for at indarbejde sociale klausuler i udbudsmaterialet, fortæller Jens Ole Melsen, som er chefkonsulent i Socialstyrelsen.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, er usikker på, om regeringen skal lovgive om sociale klausuler. Den melding strider ellers mod lovforslaget fra SF og Socialdemokraterne før folketingsvalget.

- Jeg er usikker på, om man skal lovgive om sociale klausuler. Om 10 år er det ikke sikkert, at manglen på lærepladser er et problem, og så skal man lave loven om. Lovforslaget blev i sin tid stillet for at få en debat og vise, at den borgerlige regering gik imod det. Vi skal fortsætte debatten om sociale klausuler og opfordre alle til at bruge dem, siger Leif Lahn Jensen.

Betyder det, at I ikke går ind for jeres eget lovforslag, når det kommer til stykket?

- Det skal du snakke med ministeren om. Det er ikke mit forslag. Jeg ved det ikke, svarer Leif Lahn Jensen.

Ugebrevet A4 har forgæves forsøgt at få et interview med erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn (SF).


Nyhedsoverblik