Idrætshaller risikerer lukning (Video)

Formanden for landets halinspektører er ikke i tvivl: Flere af landets mange idrætshaller er på vej til at lukke. Svigtende medlemstal, især blandt voksne brugere, nedslidte bygninger og konkurrence fra private motionscentre får skylden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lyden af de taktfaste skridt ved indmarchen til årets gymnastikafslutning er forstummet. Det samme er musikken og sangen til faneparaden. Tilbage i hallen i Fuglebjerg mellem Næstved og Slagelse er kun lyden af vandets dryp på de håndklæder, der ligger spredt ud over hal-gulvet.

[video:video_mangler:100204_idraetshaller_lukker.flv]

- Det er kondensvand, siger halinspektøren Bjarne Nielsen, der ellers har passet og plejet hallen i 34 år, men som nu er parat til at dreje nøglen om og give op. Det har cafeteria-bestyreren allerede gjort, som en konsekvens af den svigtende økonomi. Der er efterhånden hverken penge eller energi til at drive hallen videre.

Det koster op mod to millioner kroner at reparere taget. Penge som hallen ikke har og ikke kan skaffe.

- Nogle gange ringer de ovre fra skolen og spørger om de må låne hallen. Det må de gerne, men de siger selv, at de kun er interesseret, hvis der ikke ligger våde håndklæder over det hele. Vi har også måttet aflyse flere håndboldkampe pga. vandet på gulvet. Hvis vi fortsætter med at miste brugerindtægter, ender det med at bestyrelsen og jeg må smide håndklædet i ringen, siger Bjarne Nielsen.

Det journalistiske program, Missionen, på TV2 ØST har set på konsekvenserne af de faldende medlemstal og tendensen er klar, det er blevet sværere at drive de små idrætshaller.

Hallerne har igennem flere år haft afgørende betydning for udviklingen i de små lokal-samfund, men nu er medlemstallene stærkt faldende og det har ført flere haller ind i en ond cirkel, med den konsekvens, at mange haller nu er truet af lukning, vurderer formanden for landets halinspektører, Jørgen Mosbæk, overfor TV2 ØST.

- Vi ser det tit. Det er en ond cirkel, mange haller ender i. Hallerne mangler trænere og frivillige, måske også medlemmer. Så kommer holdene ikke op at stå. Det betyder at kontigenterne svigter. Det gør økonomien dårlig. Så bliver hallen ikke vedligeholdt og forfalder osv.

På landsplan har tre haller allerede måttet lukke og flere andre er i så dårlig økonomisk form, at de også står for tur, vurderer formanden for halinspektørerne.

Sidste år stoppede økonomien i Fuglebjerg hallen på et minus på 180.000 kroner og der skal en kommunal håndsrækning til, vurderer halinspektør Bjarne Nielsen, hvis hallen skal reddes.

Flere steder på Syd - og Vestsjælland er billedet det samme. Det er ikke længere populært at dyrke idræt i den lokale hal. Istedet bruger man byens private motionscentre.

- Motionscenteret kan tilbyde mere fleksibilitet, med længere åbningstid. Jeg har ikke brug for fællesskabet i hallen. I det lokale motionscenter er der også en fysioterapeut, der kan hjælpe med træningen, lyder forklaringen fra flere af de motionister TV2 ØST har talt med.

 

300 Facebook-medlemmer på 18 timer,

Efter indslaget i TV2 øst har Kenneth Mølledal oprettet en gruppe på facebook for bevarelse af  Fuglebjerghallen. Han fortæller, at han egentlig ikke havde de store ambitioner, men på tre timer voksede gruppen til knapt 100 medlemmer, 18 timer senere til 311 medlemmer og medlemstallet er stadig stigende, oplyser han

- Det må være stof til eftertanke, at der er folk herude, der er fuld af forundring over hvor langt ud man skal før der bliver taget fat om problemerne. Hvor skal de unge gå hen hvis man pludselig ikke har nogen hal i Fuglebjerg?

Gruppen kan besøges her


Nyhedsoverblik