Hver tredje kan ikke låne til hus

Hver tredje der søger boliglån i vores landsdel, kan ikke blive godkendt til lån. Det viser nye tal fra en undersøgelse EDC står bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bankerne har strammet kreditskruen overfor køberne, men dem der betaler prisen, er husejerne.

Voldsomt fald

Torben Oxholm fra Nakskov skal sælge sin fars dødsbo. Det har stået til salg, siden han mistede sin far i januar tidligere på året.

- Der har været flere ude og se på det, men der sker ikke rigtig noget. Jo der er sket noget med prisen. Men det er jo negativt. Sådan er det jo desværre, siger Thomas Oxholm.

Huset var oprindeligt sat til salg for 545.000. I dag er det sat ned til 245.000. Altså får Thomas Oxholm under halvdelen af hvad hans fars hus oprindeligt var vurderet til.

- Det er jo ikke så godt. Det eneste positive er at huset er betalt. Så vi skylder ikke på det. Det bliver jo bare en mindre arv. Men det betyder ikke noget. Vi kunne måske have solgt for 6-7 år siden, hvor vi kunne få mere for det. Men det ville vi ikke, for så havde min far jo ikke noget at bo i, siger Thomas Oxholm

Ejendomsmæglerne løber stærkt

De mange afslag på boliglån betyder, at ejendomsmæglerne oftere viser huse frem uden succes.

- Vi har dobbelt så mange fremvisninger, som vi plejer, før vi får solgt et hus. Der har været mange ude og kigge på Torbens hus. Også mange der godt kunne se sig selv i det. Men de har ikke haft rygdækning til det, siger Morten Reitz, indehaver af EDC i Nakskov.

Derfor har de måtte gå ned i pris. Meget ned i pris.

Jeg forstår banken

Ejendomsmægler Morten Reitz forstår dog godt banken.

- Bankerne har strammet kreditskruen. Men den var også alt for løs før. Samtidig kan vi dog glæde os over, at vi har to lokale pengeinstitutter, der forstår behovet for at udstede mindre lån. De har et stort kendskab til de lokales behov, og netop derfor har vi mange succeshistorier med dem, siger Morten Reitz.

Flere af de store pengeinstitutter er ikke meget for at udstede boliglån til huse der ligger under 500.000 kroner. Hvis der skal udstedes boliglån i den prisklasse, skal familiens rådighedsbeløb ofte være utrolig højt.

 

 

 

 


Nyhedsoverblik