Hver 12. i gymnasiet lider af søvnmangel

For lidt søvn blandt gymnasieelever går ud over deres helbred og karakterer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den danske stil skal skrives, Facebook skal tjekkes, filmen skal lige slutte - og pludselig er klokken blevet alt for mange. I hver gymnasieklasse sidder der i gennemsnit mindst to elever, der er kommet så sent i seng, at det går ud over deres karakterer og helbred.

Det viser en norsk undersøgelse. I den er 1.285 gymnasieelever blevet spurgt til deres søvnvaner, og 8,4 procent af dem - svarende til hver 12. - har mindst tre nætter om ugen svært ved at sove før klokken to. Samtidig har de vanskeligheder ved at vågne om morgenen. Det skriver metroXpress fredag.

Overlæge og professor Poul Jennum ved Dansk Center for Søvnmedicin vurderer, at der er god grund til at tro, at lige så mange danske gymnasieelever har søvnproblemer.

»Forekomsten er hyppig, og det er et stort problem,« siger han til metroXpress.

Den norske undersøgelse viser, at problemerne er så store for 5,7 procent af gymnasieeleverne, at de sover over sig mindst to dage om ugen eller er meget trætte i skolen.

 

Og den manglende tid i sengen koster for helbredet. Ud over at elever med søvnproblemer får dårligere karakterer, ryger og drikker de også mere og har større risiko for at få depressioner eller angstanfald.

 

Det er dog ikke nødvendigvis afledt af søvnproblemerne, forklarer Poul Jennum:

»Adfærd er også relateret til søvnproblemer. Der er sammenhæng mellem nedsat motion, rygning og uheldig kost og så søvnproblemer. Mange får også forsinket deres døgnrytme af at sidde oppe til sent med mobiltelefon, sociale medier og spil. De dårlige vaner bærer hinanden i hånden. Men hvis man starter med at ændre sin døgnrytme og gå tidligere i seng, er man allerede godt i gang med at løse problemerne.«

Derfor er det også ifølge Poul Jennem eleverne, der selv må tage ansvar.

»Gå nu tidligt i seng. Få motion, hold op med at ryge - så kan I også bedre sove,« lyder opfordringen.

I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning kommer det store antal søvnløse elever bag på formand Martin Vitved Schäfer. Selv om han er enig i, at eleverne selv har hovedansvaret for at møde veludhvilede op i skole, kan uddannelsesstederne også gøre meget.

»Vi burde få mere oplysning om, hvad det har af konsekvenser at sove for lidt, for så gik nogle måske ikke i biografen en onsdag aften. Men for andre er det ikke selvforskyldt. De er stressede over mange afleveringer og sociale forpligtelser og ligger derfor og kigger op i loftet. Der må skolerne tage en snak med dem og sørge for, at afleveringerne ikke ligger oven i hinanden,« siger Martin Vitved Schäfer til metroXpress.

Formanden for gymnasierektorerne, Jens Boe Nielsen, har dog svært ved at se, hvordan skolerne kan gøre mere.

 

»Hver morgen ser vi elever med en ludende holdning, der ikke er nær så aktive, som de burde være. Det er et stort problem. Men jeg tror ikke, den rigtige vej er at nurse dem mere. Vi må tilbage til at stille krav om at møde frisk og veludhvilet og snakke med eleverne om betydningen af det,« siger rektorformanden til metroXpress.


Nyhedsoverblik