Hund skudt ned

Foto: TV ØST

Familien Juul Hansen fra Bognæs ved Holbæk, mistede deres hund i går. Den ti-årige Labrador var på strejftur i nabolaget,og det blev for meget for en lokal jæger der flere gange har klaget over hunden.

Det er ikke første gang Familien Juul Hansens Labrador Balder, finder et hul i det hegn der omgiver familiens hus på Bognæs. Men i går blev det en fatal strejftur hunden drog ud på. Da familien ledte efter deres hund, fandt de den liggende død. En af familiens genboer havde skudt den. Hundens ejere er rystede:

"Hvis den havde været aggressiv, ville jeg syntes det var i orden, men Balder nussede bare rundt deroppe og det er ikke i orden at man skyder en fredelig hund", siger Bjarne Juul Hansen.

Det var angiveligt for at beskytte vildtet på sin ejendom, at jægeren skød hunden. Forinden har han flere gange gennem de sidste otte år, bedt familien holde deres hund væk fra sin grund. For et år siden var Politiet blandet ind i striden, og ved samme lejlighed varslede jægeren, at han ville gøre kort proces hvis han igen mødte Labradoren på sin grund.

Ifølge Midt -og Vestsjællands Politi der har efterforsket nedskydningen af hunden, har en jæger ret til at skyde en omstrejfende hund. Den ret fremgår af "Lov om mark- og vejfred, og i tilfældet fra Bognæs har jægeren i tide varslet familien, siger Politiet:

"Kigger vi på lovens bogstav, så er det lovligt for den pågældende at skyde hunden, da han tidligere har meddelt ejeren at den ville blive aflivet hvis den kom ind på hans ejendom", siger Vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi John Jensen.

Det er sjælden at det kommer så vidt, at omstrejfende hunde skydes ned, og selv om det altså kan være lovligt mener Dyrenes Beskyttelse, at den gamle Mark- og vejfredslov bør laves om. Meget er ændret siden loven sidst blev revideret i 1953. Dengang var det ikke ualmindeligt, at gårdhunde var bidske når de slap fri af deres lænker. Det er sådan en  situation loven er afpasset efter, siger Kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, Torben Elmedal:

"Hvis man havde et skydevåben, For 60 år siden, så skød man en omstrejfende lænkehund, og det var der ikke nogen der dengang blev uvenner om. Men folk har jo et helt andet forhold til dyr i dag". Og, - fortsætter Torben Elmedal: "Nutidens hunde er heller ikke nær så skarpe nu, som hunde var dengang".

Dyrenes Beskyttelse mener, at retten til at skyde omstrejfende hunde og katte skal skrives ud af Mark-og vejloven. I stedet peger foreningen på, at Hundelovens bestemmelser er fuldt dækkende. Ifølge Hundeloven kan politiet pålægge hundeejere at sørge for at passe ordentligt på deres dyr, og udstede bøder til de der ikke optræder som ansvarlige hundeejere.

Familen Juul Hansen på Bognæs er enige i at loven bør laves, selv om det ikke bringer deres Balder tilbage:

"Loven bør revideres, så man ikke bare kan skyde en hund der ellers er fredelig" - siger Bjarne Juul Hansen.

 

02:39 Luk video

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App