Hun så et selvmord

Kirsten Rasmussen så sin ven kort efter han havde skudt sig selv i hovedet, men kan ikke få hjælp til at slippe de voldsomme billeder i hovedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er i dag en uge siden, at Kirsten Rasmussen fra Ruds Vedby fandt sin gode ven i hans lejlighed. Hun er stadig meget påvirket af det syn, der mødte hende.

- Jeg vil helst ikke, at det kommer i fjernsynet, jeg har mit eget billede af det, siger Kirsten Rasmussen.  

Kirsten og manden havde været venner i seks år og havde enten besøgt hinanden eller ringet til hinanden hver dag. Da hun ikke havde kunnet komme i kontakt med ham i en uge, gik hun over til ham og fandt ham død.

- Jeg var i chok, så jeg forsøgte at få hjælp, siger hun.

Men der var ingen hjælp at få, da hun næste morgen ringede til sin læge for at få en henvisning til en psykolog. Lægen fortalte hende, at hun ikke var betettigtet til gratis psykologhjælp, fordi hun ikke opfylder et at de ni kriterier, som sundhedsloven skitserer. (Se de ni punkter nederst i artiklen).

Det mener formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Vestsjælland ikke er i orden.

- Det ville være rart, hvis vi kunne henvise til psykologer på nogle bredere indikationer, som den er i dag dækker den i vid udstrækning, men der er nogle områder, der mangler, siger Tue Flindt-Muller, formand for PLO i Vestsjælland.

Kirstens afmagt kommer frem kun halvanden uge efter en 17-årig pige fortalt TV2 ØST, at hun ikke kunne få psykologhjælp, efter hun havde set en mand, der havde hængt sig i et træ.

Hændelserne chokerer formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF)

- Systemet må ikke være så fastlåst, at man har nogle præcise grænser for, hvornår man skal have hjælp. Her er der nogle kvinder, som har brug for hjælp og der burde man havde konduite og hjælpe dem, siger Birthe Skaarup (DF).

Efter det første chok har lagt sig hos Kirsten Rasmussen plager oplevelsen hende satdig meget. Hun har ikke fået en ordentlig nattesøvn hele ugen og hun har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

- Jeg har svært ved at tage mig sammen til noget, jeg plejer altid at have det rimelig pænt, men nu gør jeg kun de ting, der er nødvendigt. Det er som om jeg er gået helt i stå, siger Kirsten Rasmussen.

Lægeformanden vil nu lave lobbyarbejde i PLO for at få ændret sundhedsloven bekendtgørelse.

- jeg henvender mig til vores regionale politikere gennem vores samarbejdsudvalg og nævner det som et problem og så kan jeg gå gennem vores forening: Praktiserende Lægers Organisation, siger Tue Flindt-Müller.

Sundhedsudvalgets formand vil arbejde i Folketinget for at få loven ændret.

- Det jeg vil gøre er naturligvis at tage kontakt til ministeren på området, Lars Løkke Rasmussen og sige at vi bør gå ind og se på de retningslinier ,der er, siger Birthe Skaarup (DF).

I Ruds Vedby håber Kirsten Rasmussen nu, at det kan ændre mulighederne for at få krisehjælp fremover. Som loven er nu må hun selv betale 500-700 kr. pr. time for psykologhjælp.

 

SUNDHEDSLOVEN BEKENDTGØRELSE §45 Stk.2:

Henvisningen udstedes uden særligt vederlag på en af overenskomstens parter og Dansk Psykolog Forening aftalt henvisningsblanket

Anmærkning til §45:

Praktiserende læger kan henvise til psykologhjælp efter overenskomst og psykologhjælp mennel Lønnings- og Takstnævnet og Dansk Psykolog Forening. Berettiget til psykologhjælp efter overenskomsten er:

1. Røveri-, volds- eller voldtægtsofre,

2. trafik og ulykkesofre,

3. pårørende til alvorligt psykisk syge personer,

4. personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom,

5. pårørende til personer, der er ramt af en alvorligt invaliderende sygdom,

6. pårørende ved dødsfald,

7. personer, der har forsøgt selvmord,

8. kvinder, der får foretaget en provokeret abort efter 12. graviditetsuge og

9. personer, der inden de fyldte 18 år har været ofre for incest eller andre seksuelle overgreb.

NOTE:

Pårørende forståes i følge lovens tekst som nær familie

 

 

 

 

 

 


Nyhedsoverblik