Vaccine hjælper

Kun 6 procent af kvinderne i Region Sjælland mellem 16 og 45 år har fået en vaccine mod livmoderhalskræft. Mange tror fejlagtigt, det er for sent at få vaccinen, når man er seksuelt aktiv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En undersøgelse foretaget af netdoktor.dk viser, at halvdelen af kvinderne ikke tror, at HPV-vaccinen nytter, når man allerede er seksuelt aktiv. 44-årige Helle Juul Ludvigsen opdagede alt for sent, at vaccinen mod livmoderhalskræft kunne have gjort en forskel i hendes liv.

- Jeg fik konstateret livmoderhalskræft for to år siden. På det tidspunkt var jeg ikke klar over, man kunne få vaccinationen som voksen, fortæller Helle Juul Ludvigsen.

Men det er en myte, at HPV-vaccinen ikke hjælper voksne kvinder.

- Selvfølgelig, kan den hjælpe. Tests viser, at kvinder helt op til 48 år har gavn af vaccinen både som en sikkerhed, når de er seksuelt aktivt. Men vaccinen minimerer også riskoen for livmoderhalskræft hos kvinder, der allerede er smittede med HPV-virus. Men den kan ikke fjerne risikoen for livmoderhalskræft. Den kan minimere risikoen, siger Stine Nymann Fürst, gynækolog, Køge.

I dag får piger på 12 år tilbudt vaccinationen gratis som en del af børnevaccinationsprogrammet. Alle andre skal betale 3500 kroner. Man kan dog få 50 procent i tilskud af Sygesikring Danmark.


Nyhedsoverblik