Holberg-museum i krise

Danmarks eneste Holberg-museum i Tersløse kæmper med manglende økonomisk støtte. Snart træder fem ud af otte bestyrelsesmedlemmer ud af bestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ludvig Holberg er en vigtig dansk person i den litterære Danmarkshistorie. Men Danmarks eneste Ludvig Holberg-museum i Tersløse nær Dianalund, hvor Holberg boede om sommeren, kæmper med økonomien.

- Problemet er, at vi mangler penge. Så kunne vi lønne en, der kunne bevare bygninger, en pr-mand osv., siger Lone van Deurs, formand for bestyrelsen i Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard.

Lige nu lever man af en årlig støtte på ca. 100.000 kroner. Der kommer henholdsvis 50.000 kroner fra Sorø Kommune og 50.000 kr. fra Kulturministeriets tipsmidler. Derudover har man en indtægt fra fire lejligheders husleje, som ligger i bebyggelsen. Men med vedligeholdelsen af bygningerne og udgifterne til en havemand og en foreviser er der ikke meget at gøre med bagefter. Bestyrelsen lægger frivilligt arbejde i planlægningen af begivenheder, pr-arbejde og legatsøgning.

Fem træder ud af bestyrelsen

Ved årets udgang har fem bestyrelsesmedlemmer meddelt, at de træder ud af Tersløsegaards bestyrelse. Det er blevet for opslidende at modtage det ene økonomiske afslag efter det andet. Og der står ikke nogen i kulissen klar til at tage over.

Senest ansøgte man Sorø Kommune om 40.000 kroner i støtte til at opføre et teaterstykke ved den årlige Holberg-dag, som kulturministeren i år åbner. Men kommunen afslog.

- Jeg måtte læse det tre gange, for jeg kunne simpelthen ikke begribe, at man ikke ville støtte en kulturperle for Sorø Kommune, siger Lone van Deurs, formand for bestyrelsen, Tersløsegaard.

Sorø Kommune valgte at støtte Holberg-teatret i stedet, men kultur-og fritidsformand Gert Jørgensen understreger, at museet får en fast årlig støtte på 50.000 kroner.

Meget mere end Jeppe på bjerget

Ludvig Holberg blev født i Norge i 1684, men han studerede og arbejdede i København. Her arbejdede han som professor og skrev adskillige videnskabelige artikler og bøger og var desuden en driftig forretningsmand. Men det er som komedieforfatter, han blev kendt - blandt andet som faderen til Erasmus Montanus og Jeppe på Bjerget. Noget af formuen brugte han på at købe Tersløsegaard i Tersløse nær Dianalund. Han opkøbte landbrugsjord og havde før sin død 12.000 tønderland og 1000 ansatte i form af stavnsbundne bønder. Tersløsegaard købte Holberg i 1745. Han døde ni år senere.

- Da man senere opgjorde hans formue efter hans død, nåede man op på 300 mio. kroner, siger foreviser Allan Aistrup, Tersløsegaard.

Tersløsegaard har åbent hver lørdag og søndag fra kl. 12-16. Du kan se museets hjemmeside her.

 


Nyhedsoverblik