Hjemmefødsler hitter i Vestsjælland

At bringe sit barn til verden hjemme i et vandbassin eller på sofaen er blevet populært i Vestsjælland. Næsten otte gange flere vælger her at føde hjemme i forhold til resten af Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ninon Sejling fra Kalundborg fødte for seks uger siden sit femte barn. Lille Sara Sofie blev født hjemme i køknet i et stort kar med vand. Det havde Ninon og hende mand Allan Sejling valgt for at opnå mere ro, end hun havde til de tre første fødsler på hospitalet

- Det er de rolige omgivelser og hele forløbet fra jordemoderen kommer, der er sådan en dejlig ro, siger Ninon Sejling. 

Fire procent af de fødende i Vestsjællands Amt valgt sidste år at føde hjemme. Årsagen er Hjemmefødselsordningen med privatpraktiserende jordemødre. Den består af syv jordemødre, som dækker forskellige geografiske områder og skiftevis har døgnvagt. På den måde kommer den fødende altid til at føde med en jordemode, som de kender. Sabine von Stamm har været tilknyttet ordningen i 12 år

- Det vi kan give er ekspertise og tid og det at vi lytter efter kvinderne og respekterer deres behov. Det kan de mærke, siger Sabine von Stamm.

Udgifterne til de privatpraktiserende jordemødre bliver foreløbig betalt af Region Sjælland. Men om Hjememfødselsordningen får lov til at fortsætte  under Region Sjælland er endnu uvis. Formand og næstformand i Forun for sygehuse og forskning, Palle Andersen (V) og Allan Kjærgaard-Pedersen (Soc.dem) er begge positive over for, at kvinder skal kunne føde hjemme, men om det bliver i privat eller offentligt regi, er de ikke afklarede om.

Formanden for lægekredsforeningen er enig med jordemødrene i, at den nærhed, som de private jordemødre kan tilbyde, er godt for den gravide kvinde. Han advarer dog førstegangsfødende mod at føde hjemme.

- Der ved man ikke, om der er passage for et barn gennem fødselsvejen, det er der for langt de fleste, men der kan være mekaniske misforhold, der gør at barnet ikke kan komme ud, siger Carl Johan Erichsen, lægekredsformand for Sjælland.

Omkring en tredjedel af de kvinder, der føder deres første barn hjemme, ender med at blive kørt på sygehuset under veerne, fordi der opstår komplikationer, som jordemoderen ikke kan løse. I følge Hjemmefødselsordningen sker det for en tiendedel af de flergangsfødende.

Jordemoderforeningen har længe ment at fødslerne på hospitalerne ikke foregår optimalt. Hun mener, at jordemødrene har alt for travlt, så de ikke kan have nok opmærksomhed på hver fødende kvinde. Hun mener, at stress på fødeafdelingerne er årsag til at mange vinder vælger at føde hjemme.

Den stress moderen oplever, smitter barnet siger Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen: 

-Hvis moderen er stresset, påvirker det ve-mønstret og så skal moderen have ve-stimulation. Det kan påvirke barnets hjertelyd, så der kan komme sideeffekter ,som kan påvirke barnet. De er jo stadig et under fødslen.

Palle Andersen, formand for Forum for sygehuse og forskning i Region Sjælland mener, at arbejdsgangene på fødeafdelingerne fungerer tilfredsstillende. Han vil derfor ikke sætte resspurcer af til at ændre på jordemødrenes stress på fødeafdelingerne.

Se vores tema om hjemmefødsler

 

 

 


Nyhedsoverblik